25 October 2018

O nouă abordare radicală a FIV-ului dublează șansele obținerii unei sarcini

O nouă abordare radicală a fertilizării in vitro oferă femeilor mai mult decât o șansă de 50-50 de a obține o sarcină de la prima procedură.

Experții au constatat că dacă sunt congelați embrionii și se așteaptă cel puțin o lună până la implantarea primului embrion, acest lucru ajută corpul femeilor să se recupereze după prima etapă a tratamentului de fertilitate.

Medicii din Cambridge au descoperit că această pauză în procesul de FIV a amplificat semnificativ rata sarcinii.

Una dintre clinicile NHS din Marea Britanie, prima clinică de fertilizare care a aplicat constant această procedură în timpul tratamentului FIV, a constatat o creștere în rata sarcinilor de mai mult de jumătate.

În mod normal, femeilor care urmează FIV li se transferă de obicei un embrion în uter la o săptămână de la recoltarea ovocitelor.

Dar clinica de FIV din Marea Britanie, parte a Grupului Cambridge University Hospitals Trust, a descoperit ca așteptarea pentru recuperarea organismului a îmbunătățit semnificativ șansele femeilor de a concepe.

Medicii spun că ratele de succes ridicate înseamnă că, pentru prima dată, cuplurile pot începe tratamentul de fertilitate știind că este mult mai probabil să reușească decât să dea greș.

Tehnica – care implică implantarea primului embrion la cel puțin o lună după tratamentul de fertilitate – a dus a obținerea unei sarcini în 62% din cazuri, comparativ cu procentul de 41%, obținut în cazul implantării imediate a embrionilor.

Acest procent reprezintă aproape dublul ratei medii de 36% din cazul implantării embrionilor fără congelare, potrivit cifrelor de la Human Fertilisation and Embryology Authority, din Marea Britanie.

Consultantul embriolog Stephen Harbottle de la Cambridge IVF, care a condus cercetarea, a declarat că este cea mai “interesantă” dezvoltare la care a asistat în ultimii 25 de ani.

“Cea mai mare teamă în ceea ce privește tratamentul fertilității este aceea că tratamentul este mai probabil să eșueze decât să aibă succes”, a spus ea. “De acum le putem spune cuplurilor cu probleme de fertilitate că au șanse de succes mai mari de 50%, în majoritatea grupurilor de vârstă. Pentru că datele arată o creștere uriașă a ratelor de succes. Este foarte palpitant”

În mod normal, o femeie care urmează FIV primește hormoni care au rolul de a stimula foliculii să producă mai multe ovocite. Acestea sunt apoi recoltate, fertilizate în laborator și lăsate să se dezvolte în embrioni înainte de a fi transferate în uter. Orice embrion viabil poate fi congelat pentru a fi utilizat în cadrul unei alte astfel de proceduri.

Medicii clinicii din Marea Britanie au observat că ratele de succes au fost mai mari la utilizarea acestor embrioni congelați decât la implantarea imediată a celor proaspăt fertilizați.

Ei au decis să exploreze în continuare procesul, cunoscut sub numele de transfer de embrioni congelați (FET), care a fost deja utilizat în America și în Scandinavia.

Anul trecut, au inclus într-un studiu de fertilitate 147 de femei, cu vârste cuprinse între 24 și 45 de ani, studiu desfășurat pe o perioadă de 18 luni pentru a vedea cum afectează congelarea embrionilor șansele de fertilitate. Ca rezultat, 62% dintre femei au rămas însărcinate, cu rate de succes îmbunătățite pentru femeile de toate vârstele, spun cercetătorii.

Ei cred ca succesul se datorează în mare măsură faptului că organismului i s-a permis să revină la normal după tratamentul hormonal, care ar putea crea un mediu ostil embrionului.

ivf-1514174_1920 (1)