Medicii au documentat cel de-al doilea caz cunoscut din lume de gemeni “semi-identici”.Băiatul și fata, acum în vârstă de 4 ani, din Brisbane, Australia, sunt identici pe partea mamei lor. Însă împart doar o parte din ADN-ul tatălui lor, plasându-i din punct de vedere genetic, între gemenii fraterni și cei identici. Experții spun că fenomenul este extrem de rar iar embrionii ca aceștia de obicei nu supraviețuiesc.
Profesorul Nicholas Fisk, care a condus echipa ce i-a îngrijit pe mamă și gemeni în 2014 la Spitalul Royal Brisbane a declarat că descoperirea a fost făcută în timpul unei ecografii de sarcină de rutină.
Este prima dată când gemenii semi-identici sunt identificați în timpul sarcinii. Primul caz, menționat în Jurnalul de Medicină din New England, este cel al unei mame în vârstă de 28 de ani ce a conceput în mod natural, după cum au afirmat medicii.
“Cu toate acestea, ecografia de la șase săptămâni a arătat o singură placentă și poziționarea sacilor amniotici indica faptul că gemenii erau identici” a spus Prof. Fisk. Însă ecografia de la 14 săptămâni a dezvăluit faptul că gemenii erau unul de sex masculin și unul de sex feminin, ceea ce făcea imposibil să fie gemeni identici.
Ecografia mamei la sase saptamani a aratat o singura placenta si pozitionarea sacilor amniotici care indica faptul ca se astepta la gemeni identici “, a spus Prof. Fisk.
Cu toate acestea, o ecografie la 14 saptamani a aratat gemeni au fost de sex masculin si de sex feminin, care nu este posibil pentru gemeni identici.
Cum apar pe lume gemenii?
Gemenii identici sau monozigoți apar atunci când un singur ovul, fertilizat de un singur spermatozoid, se împarte și se formează doi embrioni. Acești gemeni vor avea același sex și vor împărtăși aceleași gene și caracteristici fizice.
Gemenii non-identici sau diziogoți apar atunci când două ovule separate sunt fertilizate, fiecare de un spermatozoid diferit și se dezvoltă în uter în același timp. Acești gemeni gemeni pot fi de aceleași sex sau de sex diferit și nu seamănă între ei mai mult decât orice frate sau soră, în ciuda faptului că s-au născut împreună.
În cazul gemenilor semi-identici se crede că ovulul a fost fertilizat simultan de doi spermatozoizi înainte de a se diviza.
Dacă același ovul este fertilizat de doi spermatozoizi, rezultă trei seturi de cromozomi, în loc de standardul de doi – unul de la mamă și doi de la tată. Și, potrivit cercetătorilor, trei seturi de cromozomi sunt “de obicei incompatibile cu viața, iar embrionii cu astfel de caracteristici de regulă nu supraviețuiesc”.
Ce determină apariția gemenilor?
Gemenii non-identici sunt mult mai comuni decât gemenii identici și au mult mai multe șanse de a fi ereditari.
Vârsta înaintată a mamei este de asemenea o șansă în plus de a avea gemeni non-identici, deoarece există mai multe probabilități de a elibera mai mult de un ovul în timpul ovulației.
Tratamentele de infertilitate, precum fertilizarea in vitro, crește de asemena șansa de a avea gemeni, atunci când sunt transferați mai mulți embrioni în uter.
Cazurile excepționale
Primul caz de gemeni semi-identici a fost documentat în SUA în 2007.
Profesorul Fisk a afirmat că o analiză a bazelor de date a gemenilor la nivel mondial evidențiază cât de rari sunt gemenii semi-identici. El și colegii săi au examinat date genetice de la 968 de gemeni fraterni, precum și o serie de studii globale, dar nu au găsit nici un alt caz de gemeni semi-identici.
“Știm că acesta este un caz excepțional de gemeni semi-identici”, a adăugat Prof Fisk.”Și chiar dacă medicii pot ține minte asta pentru gemenii identici, raritatea lor confirmă faptul că o testarea generală genetică nu este necesară.”