Medicina modernă a pus mult timp probleme de fertilitate pe seama femeii, fiind un spațiu dominat de ginecologi, proceduri invazive și broșuri pe fundal roz. Însă aceasta este, de fapt, doar o jumătate a poveștii. Fertilitatea masculină este în scădere drastică.
Vara trecută, oamenii de știință de la Universitatea Hebrew din Ierusalim au descoperit faptul că numărul total de spermatozoizi al unui bărbat a scăzut cu aproape 60% în 40 de ani.Realizând cel mai mare studiu de acest gen, au analizat date de la 43.000 de bărbați din America de Nord, Europa, Australia și Noua Zeelandă, preluând 185 studii din 1973 și până în 2011.
Studiile embriologilor din ultimii ani au ridicat semnale de alarmă în ceea ce privește fertilitatea masculină. În 2012, un studiu francez la care au participat peste 26.000 de bărbați a constatat că numărul de spermatozoizi a scăzut cu o treime între 1989 și 2005. În Marea Britanie, un raport din 2007 publicat în Journal of Andrology a constatat că numărul de spermatozoizi a scăzut cu 29% în 13 ani între 1989 și 2002.
Privind aceste statististici alarmante, nu putem sa nu ne întrebăm încotro ne îndreptăm. Oare am fost atât de distrași de temerile legate de suprapopulare și am ignorat acest aspect al fertilității masculine în continuă scădere?
Care sunt previziunile date de cercetările din domeniu
Stefan Chmelik, medic și fondator al Harley Street’s New Medicine Group, face previziuni extrem de clare. Există tratamente de bază pentru infertilitatea masculină și, ținând cont de evoluția descendentă a numătului de spermatozoizi viabili, rasa umană va fi infertilă în decurs de numai 50 de ani. Deja avem copiii FIV ai copiilor FIV. Este greu să nu ne întrebăm până la a câta generație de copiii FIV vom ajunge.
Si care sunt motivele? Nicio generație nu a mai trait într-un stres similar celui din prezent. Nu ne mai facem deja griji doar că nu avem un acoperiș deasupra capului, avem prea multe e-mailuri, termene limită la muncă și sarcini de făcut acasă. Rezultatul este acela că ne inducem în eroare propriul creieri, el nemaiștiind să distingă între amenințările fizice și cele psihologice, având un singur răspuns, acela de a produce adrenalină (ce are un efect dăunător asupra producției de spermă).
Care sunt cauzele infertilității masculine
Cercetătorii din întreaga lume au evidențiat faptul că un cuplu din șase întâmpină probleme în a concepe un copil, în timp ce cauzele infertilității au cauze masculine și feminine, procentul fiind egal 50:50. Infertilitatea de cauză masculină este rezultatul unui număr prea mic de spermatozoizi, a motilității lor scăzute, a morfologiei lor (mărime și formă) sau a absenței totale a spermatozoizilor din lichidul seminal – stare cunoscută sub numele de azoospermie.
Acest tip de infertilitate poate fi cauzată de leziuni testicuare, defecte congenitale sau hipogonadism (nivel scăzut de testosteron) printre altele. Încă de la început, în lunga călătorie efectuată de spermatozoizi în procesul de fertilizare, șansele le sunt potrivnice. Din totalul de 200 de milioane de spermatozoizi, doar aproximativ 10.000 ajung în apropierea trompelor uterine. Pentru a ajunge să fertilizeze ovulul, trebuie să înoate 15 cm, evitând acizii vaginali ce îi vor ucide dacă nu sunt suficient de rapizi.
Știm că și factorii legați de stilul de viață, precum alcoolul, fumatul, stresul, obezitatea sau antidepresivele pot acționa ca bariere pentru orice bărbat care speră să aibă un copil, dar există dovezi că și produsele de protecție solară ce conțin filtre UV cu perturbare endocrină sau tigăile ce folosesc anumite substanțe în procesul de fabricare pot afecat de asemenea calitatea spermei.
La fel, pantalonii mulați, estrogenul din pilulele contraceptive sau radiațiile electromagnetice emise de ruterele Wi-Fi. Recent, și ibuprofenul a fost pus sub semnul întrebării. Pentru că un studiu publicat de National Academy of Sciences a indicat faptul că pacienții ce au luat acest medicament pe termen lung au manifestat perturbări în producția de hormoni sexuali masculini.
Sursa articol: telegraph.co.uk