31 August 2016

Conservarea fertilității în cazul pacienților cu cancer

Diagnosticarea cu cancer lovește pe oricine ca un pumnal în inimă. Apare mai întâi tristețea, apoi furia și imposibilitatea de a accepta adevărul. Atunci când pacientul este tânăr, acest diagnostic este parcă și mai greu de tolerat. Din păcate însă prea puțini pacienți știu că diagnosticul de cancer nu înseamnă întotdeauna și imposibilitatea de a avea copii. Cancerul și terapiile folosite pentru a trata această afecțiune pot duce la infertilitate. Prin urmare, este important ca medicii clinicieni și pacienții tineri cu cancer să discute despre această problemă și despre procedurile disponibile de conservare a fertilității.

În cazul pacienților tineri diagnosticați cu cancer, dar care își propun să devină părinți, specialiștii recomandă colectarea și crioprezervarea unor mostre de spermă înainte de a se iniția terapia medicală. Aceste mostre pot fi ulterior folosite în cadrul diverselor procedee de reproducere umană asistată.

Crioconservarea este procesul prin care o celulă sau un ţesut este păstrat la temperaturi scăzute de -196° în azot lichid. Crioconservarea gameţilor, a ţesutului ovarian sau testicular au aplicabilitate atât în populația generală cât și la pacienţii oncologici, înaintea începerii chimio- radioterapiei sau tratamentului chirurgical. Conservarea fertilitaţii poate fi aplicată atât bărbaţilor cât şi femeilor şi poate fi utilizată înainte de începerea tratamentului în cazul pacienților oncologici.

Congelarea spermatozoizilor este folosităîn cazul pacienților ce urmează să înceapă radioterapia sau chimioterapia în cazul tumorilor testiculare, tumori renale, ale vezicii urinare, de prostată etc. Ea poate fi folosită și înaintea vasectomiei.

Pentru femeile ce se confruntă cu cancer, li se pot oferi ca alternative vitrificarea de ovocite (pentru pacientele cu risc de sterilitate postchimioterapie, postiradiere corporală totală sau pelvină) și congelarea de embrioni, o tehnică folosită de foarte mulți ani.

Dacă toate aceste alternative dau greș, cuplurile pot lua mereu în considerare adopția, donarea de embrioni sau de ovocite.

Esențial este însă ca orice cuplu ce se confruntă cu această boală cumplită să cunoască faptul că există opțiuni la care pot apela pentru a deveni pe viitor părinți, putând astfel să depășească cu mai multă ușurință pragul psihologic creat de această boală.