Pentru că sunt foarte multe întrebări legate de tratamentul fertilității în timpul pandemiei COVID-19, mai jos răspunsurile la cele mai frecvente întrebări legate de acest subiect. Dacă ai întrebări specifice cu privire la tratamentul medical sau la redeschiderea clinicii de fertilitate alese, va trebui să discuți direct cu reprezentanții clinicii.
Sunt deschise clinicile de fertilitate în această perioadă?
În prezent, clinicile de fertilitate pot continua să ofere tratament, prin adoptarea măsurilor de siguranță pentru pacienți și personalul clinicii.
Cu toate acestea, tratamentul în unele clinici poate fi afectat de pandemie, ceea ce înseamnă reducerea numărului de pacienți pe care îi pot trata sau oprirea temporară a tratamentelor. Te sfătuim să păstrezi legătura cu medicul sau clinica de fertilitate unde urmează să efectuezi tratamentele, pentru a putea privi informații cu privire la orice modificare a serviciilor.
Mă pot vaccina împotriva COVID-19 dacă în prezent sunt în timpul unui proces de fertilitate sau intenționez să urmez un astfel de tratament?
În prezent nu există contraindicații ale unei sarcini după vaccinarea anti COVID-19. Ghidurile și regulamentele însă sunt în continuă actualizare, așa că puteți obține informații suplimentare din partea clinicii unde efectuezi tratamentele de infertilitate.
Ce se va întâmpla în cazul unei noi carantine locale sau naționale?
Dacă are loc un blocaj național sau localizat, va fi responsabilitatea oricărei clinici afectate să evalueze riscurile la nivel local și să decidă dacă pot continua tratamentul în condiții de siguranță. Aceasta ar implica examinarea riscurilor pentru pacienți și orice restricții existente la nivel local.
Înainte de reaprobarea de redeschidere a clinicilor, fiecare va prezenta o strategie de începere a tratamentului COVID-19. Fiecare clinică are măsuri în vigoare pentru a se asigura că respectă îndrumările specificate privind practicile de lucru sigure și eficiente în timpul pandemiei. Fiecare clinică va trebui să evalueze dacă aceste măsuri sunt suficiente pentru a putea proteja pacienții în lumina oricăror noi restricții de carantină.
Trebuie să mă testez înainte de tratament?
Unele clinici pot alege să includă testarea COVID-19 ca parte a strategiei lor de tratament pentru toți pacienții , inclusiv la asimptomatici.
Poate partenerul meu să participe la programările de fertilitate?
La nivel național, se recomandă minimizarea numărului persoanelor însoțitoare și evaluări ale riscurilor legate de prezența unui partener la aceste consultații.
Se recomandă utilizarea unei abordări treptate, în urma unei evaluări documentate a riscurilor. Politicile privind permiterea accesului partenerilor ar trebui să fie revizuite periodic de către centre, să fie adaptate la contextul local și să ia în considerare riscurile actuale și politica guvernamentală.
Care sunt riscurile COVID-19 asupra sarcinii?
Tot mai mulți pacienți sunt neliniștiți cu privire la infecția cu coronavirus și la efectele sale potențiale asupra sarcinii. Experiența actuală este limitată. În acest stadiu, nu există dovezi ale unui risc crescut de anomalii fetale sau complicații adverse ale sarcinii.