Cancerul de col uterin, o realitate dureroasă a zilelor noastre… Din păcate, acest tip de cancer face din ce în ce mai multe victime în România, aflându-ne pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin.
Ne dorim să informăm cât mai multă lume despre acest tip de cancer și cât este de ușor să fie prevenit. Împreună putem reuși să reducem drastic alarmantele statistici.
În fază incipientă, cancerul de col uterin nu prezintă simptome, însă, descoperit la timp, poate fi tratat și chiar vindecat.
Aproape toate cazurile de cancer de col uterin apar la femeile care au fost anterior infectate cu virusul papiloma uman (HPV). HPV este de fapt numele unui grup de virusuri şi nu a unui singur virus. Există mai mult de 100 de tipuri diferite. Cea mai frecventă cale de transmitere a HPV este prin contact sexual. Se apreciază că riscul contaminării este maxim în primii 10-20 de ani de la primul contact sexual.
Studiile arată că 50% din femeile active sexual contractează o infecție genitală cu HPV în decurs de 2 ani de la începutul vieții sexuale. Riscul de a contracta HPV este de aproximativ 80% în rândul femeilor active sexual, dar numai o mică parte din aceste infecții pot fi implicate în apariția și evoluția leziunilor colului uterin.
Anumite tipuri de HPV nu determină simptome depistabile, iar infecţia va trece fără a necesita tratament. În anumite cazuri infecţia nu dispare şi poate produce modificări la nivelul colului uterin care în timp se transformă în cancer.
Infecția HPV se transformă în cancer invaziv în 10-15 ani. În stadiile incipiente, cancerul de col uterin nu produce sîngerări sau durere, astfel că nu există semnale de alarmă.
În stadiile avansate ale cancerului de col uterin apar sângerări vaginale anormale, secreţii vaginale anormale şi dureri.
Din fericire, cancerul de col uterin depistat în fazele incipiente este tratabil și poate fi vindecat.
De aceea este importantă testarea periodică pentru depistarea leziunilor care pot duce la cancer sau chiar a cancerului în stadiile de început.
Cancerul de col uterin este cancerul cel mai uşor de prevenit la femei.
Există două tipuri de teste simple şi nedurerose care pot preveni cancerul de col sau îl pot depista la timp:
- Testul Babeș-Papanicolau – depistează celulele anormale de la nivelul colului uterin care se pot transforma canceros;
- Testul HPV – depistează infecţia cu virusul HPV care poate cauza modificările celulelor.
Se recomandă ca toate femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani să fie testate cu testul Papanicolau cel puţin o dată la 2 ani.
Marea majoritate a rezultatelor la testul Babeș-Papanicolau sunt normale.
Dacă au fost identificate celule anormale, de obicei acestea sunt modificări uşoare şi nu presupun existența celulelor canceroase. În aceste cazuri nici nu este nevoie de tratament, ci doar de controale regulate pentru a urmări evulouţia acestora şi intervenţia rapidă şi la timp dacă este cazul.
Dacă rezultatele arată modificări severe ale celulelor, atunci trebuie să luaţi urgent legătura cu un medic specialist în ginecologie, pentru intervenţie şi tratament.