DIAGNOSTIC PRECOCE AL CANCERULUI DE COL UTERIN
Cancerul de col uterin este o realitate covârșitoare a zilelor noastre. Foarte multe femei sunt diagnosticate cu acest tip de cancer. Alege să nu te afli printre ele! Cu un simplu test Papanicolau îl poți depista la timp!
Cancerul de col uterin este o afecțiune oncologică caracterizată prin apariția unor celule care se înmulțesc haotic la nivelul cervixului. Cervixul este prima parte a uterului care se deschide în vagin.
Cancerul cervical este provocat de anomaliile celulare care apar la nivelul colului uterin. La început, excrescențele celulare survin la nivelul cervixului, iar aceasta deoarece zona este supusă unor modificări ciclice constante, în funcție de menstruație.
La început, afecțiunea este asimptomatică, fiind cel mai ușor de depistat cu ajutorul testului Papanicolau. De aceea este esențial ca toate femeile să își efectueze testul Papanicolau o dată pe an. Prin depistarea lui cu ajutorul testului Papanicolau, cancerul poate fi descoperit în faza incipientă și tratat corespunzător.
Odată instalat procesul canceros, există o serie de simptome. Printre cele mai importante simptome se numără:
• durerea în timpul actului sexual
• secreția vaginală anormală, prezentă în cantitate mare și uneori amestecată cu mici cantități de sânge
• sângerări vaginale anormale sau modificări notabile în apariția ciclului menstrual
• sângerări la nivelul cervixului în timpul contactului sexual sau în momentul inserării diafragmei.
În cazul cancerului avansat de col uterin, simptomele se modifică, astfel: apare anemia datorată pierderilor necontrolabile de sânge, survine durerea pelviană, a membrelor inferioare sau lombară, apare comunicarea anormală dintre vagin și rect, afecțiune numită “fistula vaginala”. Aceasta apare din cauza extinderii procesului canceros la nivelul țesuturilor alăturate.
Investigațiile de profil care se impun pentru depistarea acestui tip de cancer sunt:
– colposcopia și biopsia cervicală (pentru a se putea determina cu exactitate locația celulelor canceroase)
– biopsia endocervicală (pentru a determina dacă celulele considerate maligne sunt prezente și la nivelul canalului cervical)
– conizația diagnostică și rezecția cu ansă diatermică, care au ca scop recoltarea țesutului cervical pentru a fi examinat la microscop.
Un control la timp, înseamnă o viață mai lungă! Cancerul de col uterin este forma de cancer care poate fi cel mai ușor prevenită.