Infertilitatea are cauze multiple, apare la vârste diferite, atât la femei, cât și la bărbați, însă are un numitor comun: naște anxietate, depresii și dezamăgiri.

Când o sarcină întârzie să apară, se nasc frustrările, întrebările fără răspuns și incapacitatea de a accepta cruntul adevăr. Infertilitatea are cauze multiple, apare la vârste diferite, atât la femei, cât și la bărbați, însă are un numitor comun: naște anxietate, depresii și dezamăgiri.

Există multe cauze ale infertilității și din păcate, în multe dintre cazuri, nu se poate diagnostica cauza prin tratamente convenționale.

Infertilitatea la femei este cel mai frecvent cauzată de probleme cu ovulația. Disfuncțiile ovariene pot să apară ca rezultat al mai multor afecțiuni, cum ar fi: sindromul ovarului polichistic, probleme cu glanda tiroidă – atât o glandă tiroidă hiperactivă (hipertiroidie) cât și o glandă tiroidă mai puțin activă (hipotiroidism), insuficiența ovariană prematură.

Vârsta afectează și ea în mare măsură fertilitatea unei femei. Fiecare femeie se naște cu un număr finit de ovule. Astfel, pe măsură ce trec anii de reproducere, numărul și calitatea ovulelor se diminuează. Șansele de a avea un copil scad cu 3% până la 5% pe an după vârsta de 30 de ani și într-un ritm mult mai alert după 40 de ani.

Infertilitatea tubară este cauzată de un blocaj, de o leziune sau nivelul unei trompe uterine sau a ambelor trompe uterine. Infecțiile pelvine, endometrioza, adeziunile create în urma intervențiilor chirurgicale, inflamarea trompelor uterine (salpingita) sau o sarcină ectopică se pot număra printre cauzele infertilității tubare.

Problemele hormonale pot de asemenea să reprezinte o cauză a infertilității, acestea putând fi determinate cu ajutorul testelor de urină, a testelor de sânge și a graficelor de temperatură bazală corporală.

Există un mic procent de femei ce prezintă anomalii ale cervixului ce împiedică trecerea lichidului seminal prin canalul cervical. Fie că se datorează anomaliilor mucusului cervical sau unei proceduri chirurgicale anterioare, această infertilitate poate fi tratată cu ajutorul inseminării intrauterine.

O anatomie anormală a uterului, prezența polipilor și a fibroamelor pot fi de asemenea cauze ale incapacității de a concepe. La toate acestea se adaugă cauzele inexplicabile, pe care medicii de specialitate nu le pot diagnostica prin nicio metodă.

Infertilitatea la bărbați poate fi legată de o calitate anormală a spermei (mobilitate redusă a spermatozoizilor, forme anormale ale acestora, un număr redus de spermatozoizi etc. ), de disfuncții ale testiculelor (o infecție testiculară, cancer testicular, un defect congenital, o intervenție în regiunea testiculară etc.), azoospermie (atunci când spermatozoizii lipsesc complet din lichidul seminal), vasectomie, disfuncții erectile ce împiedică contactul sexual, hipogonadism (un nivel anormal de scăzut al testosteronului, hormonul implicat în producerea spermei).
De asemenea, infertilitatea la bărbați este influențată de administrarea repetată a unor medicamente, de fumat și abuz de alcool.

Atât în cazul femeilor cât și al bărbaților, supraponderabilitatea, bolile cu transmitere sexuală, fumatul și sexul pot influența negativ posibilitatea unui cuplu de a concepe pe cale naturală, prin contact sexual neprotejat.

Infertilitatea, o problemă actuală ce afectează din ce în ce mai multe cupluri, poate fi definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după un an de contact sexual regulat și neprotejat.

Inapoi la INFERTILITATE