DIAGNOSTICAREA INFERTILITĂȚII
Deși un diagnostic greu de suportat, este important ca infertilitatea să poată fi identificată de un medic specialist, pentru a putea fi tratată corespunzător.
În evaluarea fertilității unei femei, medicul specialist va încerca să afle istoricul medical al pacientei prin întrebări menite să identifice cauza imposibilității de a concepe. Aceste întrebări vor fi legate de sarcini anterioare, avorturi spontane anterioare, regularitatea perioadei menstruale, prezența durerilor pelvine, existența sângerărilor vaginale anormale, infecțiile pelvine și intervențiile chirurgicale anterioare. Screeningul inițial va implica, de asemenea, un examen ginecologic, o ecografie, un test Papanicolau și analize de sânge.
În acest proces de diagnosticare a infertilității și identificare a cauzelor sale, medicul vă poate recomanda analize de sânge ce trebuie să fie efectuate în a 23-a zi a ciclului menstrual ce măsoară parametrii hormonului denumit progesteron. Acest test indică dacă se produce ovulația și dacă ovarele produc o cantitate normală a acestui hormon. De asemenea, se pot recomanda analizele de sânge suplimentare, ce urmăresc parametrii altor hormoni importanți pentru fertilitate – FSH, AMH.
În funcție de caz și de observațiile medicului specialist, pacientei i se pot recomanda alte investigații ce determină posibile disfuncții ale trompelor uterine – histerosalpingograma (investigație radiologică cu ajutorul căreia se vizualizează părțile interne ale uterului) sau laparoscopia (intervenție minim invazivă prin care medicul folosește un instrument denumit laparoscop pentru a vizualiza cavitatea abdominală).
Medicul va dori de asemenea să vizualizeze cavitatea uterină, pentru a identifica posibile leziuni, polipi, chisturi ovariene sau fibroame. Va putea face acest lucru prin ecografie transvaginală sau prin intermediul histeroscopiei, o procedură chirurgicală prin care un medic ginecolog folosește un mic instrument numit histeroscop.
Evaluarea fertilității masculine va începe cu identificare semnelor de deficit hormonal, cum ar fi creșterea țesutului adipos, scăderea masei musculare, căderea semnificativă a părului facial și a celui de pe corp. Medicul îi va adresa partenerului tău întrebări legate de răni anterioare în zona genitală, episoade febrile recente, boli ale copilăriei cum ar fi oreionul.
Este necesară și o examinare fizică a testiculelor și a penisului, pentru a putea fi identificate probleme cum ar fi infecții, hernie, deficit hormonal, prezența unei mase în testicule sau varicocel.
Deosebit de importantă este și realizarea unor analize denumite spermogramă și spermocultură din lichidul seminal. Se recomandă în general, între 3 și 5 zile de abstinență de la ejaculare înainte de recoltarea acestei probe. În cazul în care ejacularea a avut loc mai recent de 3 zile, numărul de spermatozoizi poate fi scăzut. În schimb, în cazul în care a trecut foarte mult timp de la o ejaculare, uneori, calitatea spermei și, în special motilitatea spermei, este afectată.
În funcție de rezultatele obținute, medicul mai poate recomanda analize de sânge suplimentare (testosteron și FSH) sau o biopsie testiculară.
Infertilitatea, o problemă actuală ce afectează din ce în ce mai multe cupluri, poate fi definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după un an de contact sexual regulat și neprotejat.