Fertilizarea in Vitro, o procedură medicală complexă venită în ajutorul cuplurilor care nu pot procrea pe cale naturală din diferite motive.

Fertilizarea in vitro (FIV) este o tehnică de reproducere umană asistată, utilizată în cazul cuplurilor ce se confruntă cu infertilitatea.

Când un cuplu concepe în mod natural, sperma și ovulul se „întâlnesc” în trompele uterine ale femeii. Un spermatozoid penetrează ovulul și îl fertilizează. Astfel, se naște o nouă viață, pe cale naturală.

Când un cuplu alege să recurgă la FIV, aceasta înseamnă pur și simplu că ovulul femeii este fertilizat în afara corpului. Ovulul este alăturat spermei partenerului într-un recipient special în laborator, acesta reprezentând locul unde are loc fertilizarea. Embrionul sau embrionii sunt apoi lăsați câteva zile în laborator pentru a se dezvolta. Apoi, unul sau mai mulți embrioni sunt implantați în uterul femeii pentru a se dezvolta și crește în mod natural, pentru a deveni un copil sănătos.

Procedura de FIV este formată din cinci etape de bază, toate acestea având loc pe parcursul unui ciclu menstrual:
Hiperstimularea ovariană controlată – În această etapă i se administrează pacientei medicamente pentru a stimula ovarele, astfel încât să se dezvolte mai mulți foliculi (care conțin ovocite).
Recoltarea ovocitelor – Această procedură se realizează de obicei sub ghidaj ecografic, cu anestezie intravenoasă, prin puncție vaginală. Lichidul folicular ce conține ovocitele este aspirat din foliculii ovarieni.
Fertilizarea in Vitro – Ovocitele sunt puse în contact cu sperma în laborator pentru a forma embrioni. Embriologul mai poate utiliza și o tehnică denumită injecția intracitoplasmatică, prin care un spermatozoid este injectat direct în ovocit pentru fertilizare.
Embriotransferul – Embrionii sunt transferați în uterul femeii cu ajutorul unui mic cateter, sub ghidaj ecografic.
Monitorizare – Medicul specialist va monitoriza pacienta, căreia i se va recomanda după 14 zile de la embriotransfer o analiză de sânge ce vizează valoarea ßHCH.

Prin prisma emoțiilor puternice pe care le implică, din punct de vedere emoțional procedura poate fi extrem de solicitantă pentru ambii parteneri.

Infertilitatea, o problemă actuală ce afectează din ce în ce mai multe cupluri, poate fi definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după un an de contact sexual regulat și neprotejat.

Inapoi la INFERTILITATE