Din dorința de a putea oferi pacienților noștri servicii de calitate, doamna doctor Luțescu Ioana împreună cu embriologul Lalu Cristina efectuează de curând spermograme în cadrul Compartimentului de Andrologie al Ovidius Clinical Hospital din Constanța. Ambii membri ai echipei au pregătire (fiind certificați de ESHRE – European Society of Human Reproduction and Embryology) și experiență efectivă de lucru, totodată participând constant la congrese și seminarii de profil.
Spermograma este prima investigație pe care un medic specialist în infertilitate și reproducere umană asistată o recomandă bărbatului, atunci când un cuplu nu a reușit să obțină o sarcină în decursul unui an.
Ce este în fond spermograma? Ea reprezintă de fapt examinarea macroscopică și microscopică a întregului lichid seminal dintr-un ejaculat. Medicul ce recomandă o astfel de investigație urmărește în principal valorile următorilor parametrii: volum, concentrație, motilitate, morfologie, care variază în mod normal (fiziologic) în timp, sau care se pot modifica sub influența unor schimbări sau patologii ce apar în viața unui bărbat.
Această investigație este recomandată de specialist atunci când bărbatul are în istoricul său boli cronice, boli cu transmitere sexuală, intervenții chirurgicale, accidente, patologii în zona abdominală și a organelor genitale sau expunere la factori de risc ce pot afecta infertilirtatea, precum radiațiile, chimioterapia etc.
Pentru cei cărora li se recomandă efectuarea unei spermograme, există două posibilități: recoltarea în cadrul unei unități medicale specializare sau recoltarea la domiciliu. În ambele cazuri, există câteva condiții ce trebuie să fie respectate: abstinență sexuală cel puțin 2 zile și nu mai mult de 7 zile și recoltarea probei în afara stării de febră sau frison, indiferent de medicația zilnică sau regimul de viață anterioare recoltării (alcool, fumat, timp alocat somnului etc.). În cazul recoltării la domiciliu, proba se va aduce la o temperatură cât mai aproape de cea a corpului (37°), la ora programată, astfel încât să poată fi examinată în maxim 60 de minute.
Rezultatul unei astfel de investigații va fi interpretat doar de un specialist în infertilitate și reproducere umană asistată care poate recomanda, la nevoie, investigații și consultații suplimentare (endocrinologie, andrologie, ecografie, genetică, nutriție etc.). Specialistul în infertilitate poate integra informația în contextul istoricului medical al unui cuplu și astfel poate recomanda calea de urmat pentru obținerea sarcinii dorite.