Dacă în cazul unei femei, vârsta joacă un rol hotărâtor, în cazul bărbaților nu reprezintă un factor decisiv ce creează probleme de fertilitate.

Incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după un an de contact sexual neprotejat este denumită medical ca infertilitate. Ea poate fi determinată atât de o cauză feminină, cât și de una masculină. Dacă în cazul unei femei, vârsta joacă un rol hotărâtor, în cazul bărbaților nu reprezintă un factor decisiv ce creează probleme de fertilitate.

 

Cea mai frecventă cauză pentru infertilitatea masculină este reprezentată de disfuncția spermatică, însemnând de fapt un număr scăzut de spermatozoizi, asociat cu o serie de defecte ale acestora (formă, motilitate, mărime etc.)

 

Varicocelul este o altă cauză frecventă de infertilitate la bărbați, reprezentând dilatarea unei vene din jurul testiculului ce poate afecta atât producția de spermă, cât și motilitatea și morfologia spermatozoizilor.

 

Bolile infecțioase (oreionul sau tuberculoza) și cele cu transmitere sexuală (precum gonoreea, chlamydia și trichomonas) pot împiedica spermatozoizii să ajungă în lichidul seminal, provocând probleme de fertilitate în cazul bărbaților.

 

Există de asemenea unii bărbați ce produc anticorpi împotriva propriilor spermatozoizi, denumiți anticorpi antispermatici.

 

Insuficiența testiculară și ejacularea retrogradă sunt alte două cauze ale infertilității masculine. Dacă în cazul insuficienței testiculare testiculele sunt afectate de traumatisme, vascularizații reduse sau oreion în perioada de postpubertate, ejacularea retrogradă este situația în care sperma, în loc să fie expulzată în exterior, refulează și ajunge în vezica urinară.

 

Deși mai puțin frecvente în cazul bărbaților decât al femeilor, dezechilibrele hormonale pot determina și ele infertilitate, o funcționare necorespunzătoare a sistemului endocrin masculin afectând producția de spermă.

 

Consumul de substanțe precum droguri și alcool, fumatul și anumite medicamente pot avea de asemenea un efect negativ asupra fertilității masculine.

 

O investigație esențială pentru stabilirea diagnosticului de infertilitate masculină este spermograma. Spermograma evaluează numărul, motilitatea, morfologia și vitalitatea spermatozoizilor, furnizând informații esențiale medicului specialist.

Infertilitatea, o problemă actuală ce afectează din ce în ce mai multe cupluri, poate fi definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după un an de contact sexual regulat și neprotejat.

Inapoi la INFERTILITATE