6 August 2019

10 lucruri despre infertilitate pe care mi-aș fi dorit să le știu

M-am luptat cu infertilitatea timp de 13 ani și nu sunt singura. Milioane de femei se luptă cu infertilitatea în întreaga lume. Cu toate astea, infertilitatea este un subiect despre care se vorbește foarte rar.  

Și poate datorită acestei tăceri, femeile ca mine experimentează rușinea și disperarea în diverse forme. Și tocmai de aceea, pentru a sprijini femeile ca noi, cred că este important să vorbim despre infertilitate.

Iată câteva dintre lucrurile pe care mi-aș fi dorit să le știu, pe care mi-aș fi dorit să mi le spună cineva, pe măsură ce mă luptam cu problemele de fertilitate. 

1. Nu ești singură.

În fiecare an, pentru milioane de femei, Ziua Mamei este o zi de doliu. Inclusiv pentru mine. Pentru că și eu eu sunt una dintre femeile care se luptă cu o formă de infertilitate. Abia după ce am căutat sprijin mi-am dat seama cât de importantă este infertilitatea, până în punctul în care devine o epidemie. Prea multe femei suferă în tăcere și nu își dau seama câte dintre noi există.

2. Nu este vina ta. 

Eu, la fel ca multe femei care se luptă cu infertilitatea, am simțit că dificultatea mea de a concepe este un eșec pe care l-am provocat într-un fel sau pe care l-aș fi putut preveni. Și multe dintre noi așteptăm până când suntem prea în vârstă pentru a avea un copil, un factor major al infertilității. Infertilitatea nu se simte ca o boală fără vină.

3. (Cele mai multe) costuri nu sunt acoperite și infertilitatea este costisitoare

Nu am avut idee cât costă un tratament pentru infertilitate până când am fost la prima noastră consultație FIV. Și pentru majoritatea femeilor, aceste costuri nu sunt acoperite. Medicamentele sunt costisitoare, iar procedura în sine este și ea costisitoare. Există cupluri care cheltuie foarte mulți bani pentru a-și realiza visul de a avea un copil.

4. Infertilitatea te împinge la extreme

Cuplurile infertile își asumă datorii uriașe, fac împrumuturi personale, caută subvenții și programe care să ajute la amânarea costurilor tratamentelor de infertilitate. Ne supunem la tratamente invazive, cum ar fi să ne injectăm cu ace de doi centimetri sau să luăm pilule care ne distrug emoțiile. Sexul devine adesea o corvoadă sau o datorie în timpul tratamentului. Până nu suportați infertilitatea, nu vă dați seama prin câte veți trece.

5. Tratamentele de infertilitate nu funcționează întotdeauna

Am fost șocată să aflu că rata medie de succes reală pentru un ciclu de FIV a fost mai mică de 30 la sută! Și scade substanțial, astfel încât până la 45 de ani, există doar o șansă de 4% în medie. Deși există îmbunătățiri și tehnici noi de la nașterea primului copil FIV, știința fundamentală este în continuare aceeași. Adevărul este că există în continuare multe femei care urmează un tratament de infertilitate și nu rămân însărcinate.

6. Există MULTE forme de infertilitate

Eu sufăr de infertilitate de factor tubar. Alte femei au sindrom ovarian polichistic, rezervă ovariană scăzută, probleme uterine și altele. Există femei cu infertilitate de cauză necunoscută sau cu multiplii factori. Și, pe lângă toate acestea, există o infertilitate de factor masculin, problemele legate de numărul de spermatozoizi și motilitatea lor, o barieră majoră în multe eforturi de a rămâne însărcinată. 

7. Infertilitatea poate întări sau rupe o relație

Din fericire, după mai mult de 10 ani de infertilitate, soțul meu și cu mine am rămas căsătoriți. Dar multe cupluri nu au avut acest noroc. Vina aruncată pe celălalt, obsesia tratamentului, datoriile uriașe cauzate de tratament – acestea sunt doar câteva cauze ce destramă căsătorii în fața infertilității. Dorința de a avea un copil este un motiv major pentru care oamenii se căsătoresc – așa că neputința de a-l îndeplini este o lovitură uriașă pentru multe relații.

8. Oamenii nu vor înțelege (întotdeauna)

Multe persoane nu sunt educate în ceea ce privește infertilitatea. Nici eu nu eram înainte de a mă confrunta cu ea. Aș putea scrie o întreagă carte cu comentariile greșite pe care oamenii le fac despre încercarea de a avea un copil, de la „relaxați-vă” la „se va întâmpla când trebuie să se întâmple”. Cert este că prea mulți dintre noi nu căutăm tratament destul de devreme din cauza acestor vorbe aruncate în vânt. Intensitatea dorinței de a avea un copil nu este înțeleasă de toți, mai ales de persoanele cărora darul de a avea un copil le-a fost oferit cu ușurință. 

9. Infertilitatea nu este „vindecată” prin tratament

Chiar și obținerea unui copil cu ajutorul tratamentelor de infertilitate nu „vindecă” infertilitatea. Am experimentat acest lucru pe propria piele după ce am avut fericirea de a o avea pe fiica mea după al doilea tratament de FIV la vârsta de 41 de ani. Aceeași rușine și anxietate de a nu putea avea un copil există încă pentru multe femei, inclusiv pentru mine. Și bucuria de a avea un copil nu înseamnă că nu veți mai fi infertilă după un eventual succes obținut. Infertilitatea poate să fie afectată și de alegerile noastre. În cazul meu, așteptarea atât de lungă pentru a urma un tratament, mi-a limitat opțiunile de a avea mai mulți copii.

10. Poți supraviețui infertilității

Indiferent dacă concepeți, alegeți să adoptați sau acceptați o viață fără copii, veți supraviețui infertilității. Nu o puteți vindeca, dar puteți trăi cu ea. Este un lucru ce trebuie să li se amintească tuturor femeilor ce s-au luptat cu infertilitatea. Mai ales atunci când urmăm un tratament. Infertilitatea este un lucru pe care trebuie să-l conștientizăm, cu durere și să-l procesăm dar care, deși durează ani întregi, nu este o provocare insurmontabilă.

Știind că vei supraviețui infertilității este adesea greu de crezut. Eu am reușit să fac față infertilității cu sprijinul celorlalți care înțeleg infertilitatea. Vorbind despre provocările infertilității reușești să treci peste zilele dificile. Cu cât vorbim mai mult, cu atât ne simțim mai puțin sigure.

Pentru că nimeni nu trebuie să sufere în tăcere de boala infertilității!

Sursă articol