16 March 2018

Banalul ibuprofen poate afecta fertilitatea masculină

Un nou studiu medical leagă ibuprofenul de infertilitatea masculină. Cercetătorii au descoperit că bărbații ce au luat ibuprofen zilnic, după doar două săptămâni, au șanse crescute de a dezvolta o condiție hormonală denumită ‘hipogonadism compensat’.

 

Popularul analgezic – ibuprofen – poate așadar provoca infertilitate în rândul bărbaților tineri. Cercetătorii Universității din Copenhaga, Danemarca au efectuat de curând un studiu pe un eșantion de bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, fără probleme de fertilitate. În studiul publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), cercetătorii danezi au arătat că toți bărbați ce au folosit 600 mg de ibuprofen (echilvalentul a 3 pastile),  după doar 2 săptămâni au avut șanse crescute de a dezvolta o afecțiune hormonală denumită ‘hipogonadism compensat’, ce duce la scăderea nivelului de testosteron și la o producție limitată de spermă.

 

Prin intermediul acestui studiu s-a descoperit că, în primele două săptămâni după administrarea acestui medicament uzual pentru ameliorarea durerii, bărbații au avut deja o scădere semnificativă a nivelului de hormoni sexuali, ce a inclus o scădere de 18 procente a testosteronului liber. Pe măsură ce studiul a înaintat, nivelul hormonului sexual a continuat să scadă cu o rapiditate alarmantă. Studiul a durat doar 44 de zile, dar cercetătorii avertizează că folosirea ibuprofenului pe termen lung pentru durerea cronică sau artrită, reprezintă un risc major pentru bărbați de a dezvolta ‘hipogonadism compensat’. Mai mult decât testosteronul scăzut, această afecțiune hormonală poate reduce și libidoul sau masa musculară, provocând și oboseală sau chiar depresie.

 

Dr. Richard Quinton, lector universitar al departamentului de Encocrinologie din cadrul Universității din Newcastle a menționat într-un interviu pentru ziarul britanic The Telegraph: “Acesta este un studiu de referință ce combină într-o manieră elegantă cercetarea clinică cu cea de bază, atât la nivel celular, cât și cel al țesuturilor, pentru a demonstra că ibuprofenul, vândut în toate farmaciile ca analgezic, poate împiedica în mod reversibil producția de testosteron de către celulele testiculare”.

 

Un semnal de alarmă este astfel tras în ceea ce privește administrarea zilnică a acestui analgezic și a efectelor pe care le poate avea ca și cauză a infertilității masculine.Infertilitatea și efectele sale negative asupra vieții de cuplu este din păcate, o problemă din ce în ce mai frecventă mai ales pentru cuplurile tinere. Este esențială conștientizarea existenței tratamentelor, investigațiilor și procedurilor medicale ce pot reprezenta o soluție atât pentru infertilitatea de cauză feminină, cât și pentru cea de cauză masculină. Consultarea unui medic specialist pe probleme de infertilitate este esențială, întrucât numai un astfel de medic poate îndruma cuplul cu probleme de fertilitate spre pașii necesari pentru a-și realiza visul de a deveni părinți.

people-3120717_1920