16 January 2018

Bebeluș născut dintr-un embrion criocongelat timp de 24 de ani

Un bebeluș s-a născut dintr-un embrion congelat timp de peste 24 de ani – cea mai lungă perioadă între concepție și naștere de la începuturile FIV.

Embrionul a fost donat de o familie din SUA și a devenit primul copil pentru o femeie ce avea doar un an în momentul în care embrionul a fost congelat.

Embrionul donat, ce a devenit Emma Wren Gibson, o fetiță sănătoasă, a fost decongelat în martie 2017 și transferat în uterului mamei Tina Gibson. Emma s-a născut în noiembrie.

“Am fi putut fi cele mai bune prietene”, a declarat pentru CNN proaspăta mămică Tara Gibson, acum în vârstă de 26 de ani. “Am vrut doar un copil, nu a contat pentru mine dacă este un record mondial sau nu”, a mai adăugat ea.

 

Bebelușul Emma a fost conceput (ca embrion) la doar un an și jumătate de la nașterea mamei sale

National Embryo Donation Center i-a furnizat Tarei Gibson embrionul fertilizat, doctorii din acest centru denumind “bebeluși de zăpadă” acești embrioni, datorită perioadei lungi de congelare.
Organizația încurajează cuplurile ce nu își mai doresc alți copii să doneze embrioni pentru cuplurile infertile ce încearcă și nu reușesc să conceapă.

Tina și Benjamin Gibson s-au adresat acestei organizații după ce s-a dovedit faptul că Benjamin, ce a suferit de fibroză chistică, are probleme legate de fertilitate.

Emma a fost concepută în octombrie 1992 – la un an și jumătate după nașterea propriei mame. După nașterea fetiței lor, emoționați și copleșiți de problemele de infertilitate cu care s-au confruntat, părinții săi au menționat că “Emma este un miracol atât de dulce”.

Se crede că embrionul de 24 de ani a fost crioconservat pentru o perioadă mai lungă de timp decât orice alt embrion uman viabil.

Crioconservarea embrionilor umani se referă la procesul de înghețare și stocare la o temperatură foarte joasă a ovocitelor fecundate artificial, pentru a putea fi reutilizate în același stadiu funcțional după o anumită perioadă de timp. Important de menționat este că acești embrioni congelați nu sunt afectați de durata efectivă a congelării.

 

Sursa: bbc.com

_99290002_b1c05cb1-4d8f-4af3-b4f1-bd3207e82668