8 May 2023

Cea mai modernă terapie pentru atrofia vaginală

Cel mai modern tratament pentru atrofia vaginală se poate realiza cu ajutorul laserului vaginal CO2, un dispozitiv medical ce acționează asupra mucoasei vaginale și la nivelul epiteliului ce acoperă zona genitală externă.

Această metodă este disponibilă și în Constanța, prin colaborarea clinicii noastre cu Eva Med Center, cabinetul de obstetrică – ginecologie al dr. Mihaela Pețeanu. Procedura este efectuată de dr. Iancu Emanuela, medic specialist obstetrică-ginecologie al clinicii noastre.

Cum funcționează mai exact această metodă? Cu ajutorul impulsurilor, laserul creează mici puncte la nivel mucoasei/epiteliului care ajută rejuvenarea/ întinerirea vaginală. În același timp, această metodă crește fibrele de colagen, reorganizează structura mucoasei vaginale, stimulează creșterea mucoasei cu noi vase, cu noi fibre nervoase, restabilește Ph-UL optim vaginal și reechilibrează flora vaginală cu efect de scădere a infecțiilor genitale și urinare.

Atrofia vaginală poate aparea în perioada de premenopauză,  menopauză,  alăptare,  după tratamentul radioterapic sau chimioterapic al  unor cancere. Ca si simptome, pot apărea: uscarea vaginului, o senzație de arsură, eliminând alte cauze infecțioase – o senzație de mâncărime sau chiar sângerare la contactul sexual.

Pe lângă atrofia vaginală, prin această terapie laser pot fi tratate și dispareunia (durere la contactul sexual), pierderile de urină/ imperiozitate micțională sau cistitele neinfecțioase (inflamarea vezicii urinare din alta cauza în afară de bacterii cum ar fi o reacție la anumite medicamente, radioterapie, substante iritante , geluri , lubrefianți).

În funcție de cauza tratată, se vor efectua 3-5 ședințe cu laserul CO2, la interval de 4-6 săptămâni între ședințe, minimul recomandat fiind de 3 ședințe. Rezultatele  acestui tratament? O mucoasă hidratată, îngroșată, fiind resimțită de pacientele ca o scădere a senzației de arsură și uscăciune și o lubrifiere a mucoasei. Efectele încep să apară la 10-14 zile în funcție de răspunsul fiecărui organism.

Există însă și contraindicații ale acestui tratament:

  • Infecții genitale inclusiv herpes genital activ.
  • Infecții urinare.
  • Modificări displazice ale colului, zonei vulvo-vaginale sau infecții HPV.
  • Sarcină
  • Prolaps genital semnificativ.
  • Nu se poate efectua în perioada menstruației, de preferat după.
  • Hemoragie genitală în curs sau neinvestigată.

Ca efecte secundare, pot aparea o sângerare ușoară spotting 24-48h, senzația de căldura și edem 1-3 zile, secreție vaginală mai abundentă.

Header lutescu.ro (1)