20 February 2019

Contracepție cu ajutorul smartphone-ului

Poate o aplicație să înlocuiască metodele tradiționale de contracepție? O astfel de aplicație pentru mobil a ajuns în titlurile ziarelor din Statele Unite ale Americii când a devenit prima aplicație medicală autorizată de Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) pentru prevenția sarcinilor nedorite. Logica din spatele acestei aplicații nu este nouă – metode de contracepție bazate pe cunoașterea fertilității, utilizate și studiate ani la rând, însă întrebările legate de aplicația Natural Cycles vizează posibilitatea unui program de software de a înlocui controlul asupra contracepției.
 
Aplicația

Aplicația Natural Cycles utilizează o metodă de conștientizare a fertilității bazată pe temperatura corporală bazală (BBT). Femeile își introduc temperatura în aplicație în fiecare dimineață, precum și informații privind perioada lor menstruală. Folosind un algoritm propriu, Natural Cycles analizează tendințele temperaturii corporale bazale pentru a prezice cu exactitate fertilitatea zilnică a unei femei.

Aceste rezultate sunt ilustrate folosind un simplu grafic colorat. Un cerc verde indică faptul că utilizatorul nu este fertil și poate avea relații sexuale fără a avea nevoie de protecție suplimentară împotriva sarcinii. Un cerc roșu indică o zi fertilă și avertizează utilizatorul să utilizeze protecția (cum ar fi prezervativul) sau să se abțină de la actul sexual. Natural Cycles învață ciclul unei femei, pe măsură ce tot mai multe informații sunt introduse în aplicație, făcând predicțiile mai exacte prin utilizarea continuă.

Pe lângă temperatura bazală a corpului și menstruație, utilizatorii pot alege să urmărească nivelurile hormonilor luteinizanți (acest lucru necesită o bandă de test separată pentru urină). Algoritmul aplicației ține cont de fluctuațiile de temperatură, supraviețuirea spermatozoizilor, ziua ovulației și variații ale ciclului menstrual, inclusiv faza foliculară și luteală. Ceea ce diferențiază Natural Cycles de alte aplicații similare este faptul că digitalizează și automatizează această analiză, eliminând necesitatea ca pacienții să-și schimbe și să interpreteze manual datele.

Natural Cycles necesită o conexiune la Internet și este compatibilă cu Android și iOS, precum și cu alte dispozitive cu un browser Web. Costul aplicației este de 9,99 USD pe lună sau de 79,99 USD pentru un abonament anual. O perioadă gratuită de probă de o lună este oferită noilor utilizatori.
 
O metodă de contracepție eficientă?

Natural Cycles este promovată ca fiind eficientă în 93% din cazurile de prevenire a unei sarcini nedorite. Potrivit FDA, aplicația are o rata de esec de 6,5% în cazul unei utilizări “tipice” și de 1,8% în cazul unei utilizări “ideale”. Procentaje ce se apropie de cele ale metodelor contraceptive injectabile (rata eșecului utilizării tipice, 6%) și mai mari decât cele ale contraceptivelor orale (9%).

Cu toate acestea, criticii au susținut că rata efectivă de 93% este crescută artificial. Această statistică a fost derivată dintr-un studiu ce a evaluat eficacitatea aplicației pe un eșantion de 22.785 de femei. Însă a analizat numai pacienții care plătesc deja aplicația, introducând probabil tendințe de selecție și înclinând balanța rezultatelor. Femeile care s-au înscris pentru o testare gratuită a aplicației cărora nu le-a plăcut aplicația sau care nu au reușit să țină pasul cu măsurarea și raportarea temperaturii corporale bazale în fiecare zi nu aveau șanse să devină utilizatori plătiți – și, prin urmare, nu au fost reprezentați în studiu.

business-comfort-comfortable-920382 (1)