31 May 2017

Evoluție în lumea medicinei: ovarele printate 3D permit șoarecilor infertili să dea naștere unor pui sănătoși

Crearea ovarelor artificiale umane este cu un pas mai aproape prin nașterea puilor sănătoși de șoarece cu ajutorul ovarelor bioprotetice.

Șoarecii infertili de sex feminin au reușit să se reproducă pe cale naturală după ce le-au fost implantate structuri ovariene artificiale printate 3D. Cercetătorii au creat ovarele sintetice prin printarea unui schelet poros din gelatină, pe care apoi l-au umplut cu foliculi, sacii de dimensiuni mici ce conțin ovulele imature. Ei au descoprit că în cazul șoarecilor ce aveau unul dintre ovare îndepărtat chirurgical, implanturile s-au conectat la sistemul cardiovascular în decurs de o săptămână, continuând să producă în mod natural ovule prin porii structurii de gelatină.

Munca de cercetare marchează un pas înainte spre crearea ovarelor artificale pentru femeile tinere al căror sistem reproducător a fost afectat de tratamentele pentru cancer, producând infertilitate sau lăsându-le cu dezechilibre hormonale ce impun administrarea regulată a unei medicații hormonale.

“Speranța noastră este ca într-o zi aceste ovare bioprotetice să reprezinte cu adevărat ovarul viitorului”, a menționat Teresa Woodruff de la Universitatea Northwest din Chicago. “Scopul proiectului este de a putea restabili fertilitatea și sănătatea endocrină a pacienților tineri cu cancer ce au fost sterilizați prin tratamentul pentru cancer.”

Din cei șapte șoareci care s-au împerecheat după implantarea ovarelor artificiale, trei au născut pui dezvoltați din ovulele produse de implanturi.

În revista Nature Communications cercetătorii descriu modalitatea prin care au printat structuri stratificate de benzi de gelatină pentru a face implanturile ovariene. Mărimea și poziția găurilor din structuri au fost controlate cu deosebită atenție pentru a putea permite depozitarea a zeci de foliculi și conectarea vaselor de sânge la implanturi. Ovulele mature au fost produse de implanturi similar unei ovulații naturale.

Chimioterapia și dozele mari de radiații folosite în tratamentul pentru cancer pot distruge o parte sau toate ovulele femeii, creând astfel riscul infertilității sau al unei menopauze timpurii. În timp ce medicii au avut succes în a restabili fertilitatea feminină cu ajutorul țesutului ovarian congelat, un implant i-ar putea ajuta pe cei ce nu se gândesc la posibilitatea congelării de țesut sănătos încă din copilărie.

Monica Laronda, co-autor al studiului, afirmă că implantul ovarian i-ar putea ajuta și pe supraviețuitorii cancerului, ale căror ovule sunt atât de afectate încât au nevoie de terapie de substituție hormonală pentru a declanșa pubertatea. “Gândim în perspectivă, adică pentru fiecare etapă a vieții unei fete, de la pubertate la maturitate și apoi la menopauza naturală” a adăugat ea.

Nu este prima oară când oamenii de știință implantează ovare artificale în cazul șoarecilor, însă această recentă cercetare este prima în care cercetătorii au folosit printarea 3D pentru a le crea. Nu este încă o certitudine că aceeași abordare va fi eficientă și în cazul oamenilor, întrucât foliculii umani sunt mult mai mari și au o creștere rapidă până să fie vizibili cu ochiul liber.

Alte experimente pe animale efectuate cu aproape un deceniu în urmă au indicat faptul că femeile ce au avut transplant de țesut ovarian într-o perioadă mai târzie a vieții, s-ar putea bucura de beneficii mai mari de pe urma acestei proceduri. În 2010, oamenii de știință din cadrul clinicii Kato Ladies din Tokio au descoperit că transplanturile ovariene au extins viața șoarecilor bătrâni, determinând femelele mai în vârstă, care erau în mod normal inactive, să se împerecheze și să aibă pui. Cercetătorii au recunoscut faptul că cercetarea trebuie extinsă semnificativ pentru a evalua efectele asupra femeii.

Progresele în printarea 3D au transformat deja unele domenii ale medicinei, permițând doctorilor să realizeze părți ale corpului ce pot fi direct implantate pacienților. Anul trecut, chirurgii din Coreea de Sud au printat un os al călcâiului din titan pentru un pacient căruia i s-a îndepărtat o tumoare din picior.

1516