Histerosalpingografia (HSG) este o procedură medicală care se efectuează pentru a examina structura uterului şi a trompelor uterine şi pentru testarea trompelor uterine.
Majoritatea medicilor utilizează histerosalpingografia pentru a verifica starea uterului şi a trompelor uterine la femeile care nu pot concepe un copil sau la femeile care au avut mai multe avorturi spontane.
Histerosalpingografia se efectuează în modul următor: după o examinare ginecologică generală cu un specul sau valve, medicul introduce în colul uterin un tub mic (canulă).În continuare, cu ajutorul unei seringi, medicul introduce în uter, prin canulă, un lichid special capabil să reţină razele x (substanţa de contrast).
Substanţele de contrast reprezintă un grup de preparate medicamentoase care au capacitatea de a reţine razele X. Datorită acestei proprietăţi, substanţele de contrast se utilizează pentru obţinerea unor imagini radiografice mai clare ale organelor interne.
După ce lichidul umple cavitatea uterului şi pătrunde în trompele uterine, medicul face câteva imagini radiografice. După aceasta, medicul îndepărtează canula din colul uterin. Substanţa de contrast, care a fost introdusă în organismul femeii în timpul procedurii, se absoarbe rapid în sânge şi se elimină din organism.
De regulă, histerosalpingografia se efectuează fără anestezie sau doar cu utilizarea anesteziei locale. În calitate de anestezic local, de regulă, se utilizează o soluţie injectabilă (de obicei, lidocaină) în cavitatea uterină, înainte de procedură.
Majoritatea femeilor care au fost supuse HSG susţin că această procedură provoacă dureri suportabile în partea de jos a abdomenului, care se intensifică în timpul introducerii substanţei de contrast, dar dispar în aproximativ 30 de minute după finalizarea investigaţiei.
În general, histerosalpingografia este o procedură sigură şi, de obicei, se produce fără complicaţii grave.
Cu toate acestea, în cazuri foarte rare, în timpul acestui studiu se poate dezvolta o reacţie alergică severă la substanţa de contrast. De obicei, această reacţie se produce la femeile care, în trecut, au avut o alergie puternică la substanţa de contrast (care a fost utilizată în timpul altor investigaţii), sau la femeile care suferă de astm bronşic şi au alergie la multe produse chimice. De asemenea, foarte rar, în timpul efectuării HSG este posibilă perforarea uterului şi sângerarea. În unele cazuri, după efectuarea HSG poate să se dezvolte infecţia.