27 June 2018

Ignoranța privind ereditatea cancerului de prostată, real pericol pentru bărbați.

 
Cercetătorii ne avertizează asupra eredității cancerului de prostată ce pune bărbații în pericol.
 
Această boală este printre cele mai ereditare forme de cancer, genele prezentând 50% risc pentru un bărbat de a dezvolta cancer de prostată.
 
Din păcate, acest tip de cancer afectează unul din opt bărbați.
 
Având un tată sau un frate care a avut cancer de prostată crește riscul unui bărbat de două ori și jumătate, comparativ cu un bărbat fără istorie familială, în timp ce în cazul unui bunic sau unui unchi cu astfel de antecedente medicale, riscul crește o dată și jumătate.
 
Un sondaj recent efectuat pe mai mult de 4.000 de adulți din Marea Britanie a scos în evidență faptul că o treime dintre oameni nu sunt conștienți de faptul că un istoric familial al cancerului de prostată crește semnificativ riscul de a avea sau de a dezvolta această boală.
 
Cancerul de prostată este cancerul cel mai frecvent întâlnit în rândul bărbaților, care afectează 47.000 în fiecare an, număr din care nu mai puțin de 11.000 pierd lupta cu boala.
 
Realitatea cancerului de prostată:
– 47.300 de bărbați din Marea Britanie au fost diagnosticați cu cancer de prostată în 2015
– Este cel mai frecvent tip cancer în rândul bărbaților
– Unul din opt bărbați primește acest diagnostic în timpul vieții
– Această statistică este dublată în cazul bărbaților de culoare, unul din patru fiind afectat de această boală
– Bărbații ai căror tați sau frați au avut cancer de prostată sunt de două ori mai predispuși de a dezvolta boala
– Vârsta medie la care sunt diagnosticați bărbații este 65-69 ani
– 84% dintre bărbați supraviețuiesc 10 ani ani sau mai mult după diagnosticarea cancerului de prostată
– 11.287 de bărbați din Marea Britanie au murit din cauza cancerului de prostată în 2014 – echivalent cu unul pe oră
– 330.000 de oameni trăiesc cu sau după boală în Marea Britanie
 
Mai mult de 400.000 de bărbați din Marea Britanie trăiesc acum cu boala sau au supraviețuit acestui tip de cancer.
 
Cercetătorii britanici îndeamnă rudele celor ce au suferit de acest tip de cancer să se adreseze medicilor de familie, pentru a putea fi monitorizați îndeaproape în jurul vârstei de 45 de ani.
 
Tot în Marea Britanie, toți bărbații de peste 50 de ani au dreptul la un test de sânge PSA – primul pas pentru diagnosticarea bolii.
 
Cancerul de prostată este una dintre formele de cancer cu cea mai mare probabilitate de a se transmite din generație în generație
 
“Mulți dintre noi cunoaștem persoane ce au fost afectate de această boală – fie că este vorba de un membru al familiei, un prieten sau un coleg de muncă. Cu toate acestea, în ciuda faptului că este forma de cancer cea mai frecventă în cazul bărbaților, mare pare a populației de sex masculin este în pericol dat fiind că nu suntem conștienți de amenințarea reprezentată de istoria familială a acestei boli.” a declarat Angela Culhane, director executiv al Institutul de cercetare a cancerului de prostată din Marea Britanie
 
Este imperativ să discutăm pe acest subiect în cadrul familiilor noastre. “Cancerul de prostată este una dintre formele de cancer cu cea mai mare probabilitate de a se transmite din generație în generație. Este timpul să vă întrebați tatăl, fratele, unchiul, bunicul sau prietenii despre riscul acestei boli.”, a continuat ea.
 
“Cunosc ei istoricul bolilor din propria familie, de-a lungul generațiilor? Un lucru deosebit de important, pentru că dacă este descoperit în fază incipientă, cancerul de prostată poate fi adesea tratat cu succes, motiv pentru care este atât de important ca toți bărbații să înțeleagă riscurile și să se adreseze medicului lor “, a mai spus Angela Culhane.

Sursă articol

nadine-shaabana-149640-unsplash