V-ați întrebat vreodată cum ar arată lumea dacă în 1796 nu ar fi fost descoperit primul vaccin? De ce sunt vaccinurile atât de importante? Vaccinarea și termenul de vaccin au fost introduse în medicină de medicul generalist englez Edward Jenner, în anul 1796, cu ocazia descoperirii primului vaccin, împotriva variolei. Vaccinul reprezintă modalitatea de imunizare a organismului uman contra afecțiunilor de natură infecțioasă. Este cea mai bună metodă, în prezent, de prevenire a unei boli. Această imunizare este realizată prin injectarea în corpul uman a unei cantități mici de ser ce conține fie un virus care și-a pierdut virulența, fie o toxină modificată/inofensivă, fie o particulă din agentul patogen. În acest mod este stimulat sistemul imun al organismului care va produce anticorpi specifici protejând organismul de o viitoare posibilă infecție.
Numele de rubeolă provine din latină și înseamnă „roșu mic”. Inițial, rubeolă a fost considerată a fi o variantă a rujeolei sau a scarlatinei și se numea “a treia boală”. Abia în 1814 a fost descrisă pentru prima data ca afecțiune separată în literatură medicală germană, de aici și denumirea de “pojar german”. (La noi în limbajul popular mai este denumită pojărel sau pojarul mic.)
Persoanele pot fi, în general, considerate imune la rubeolă dacă dețin documente care să ateste vaccinarea cu cel puțin o doză de MMR (sau MMRV) sau alt vaccin care conține virusul rubeolei viu, administrat la împlinirea vârstei de 1 an sau ulterior, dacă prezintă probe serologice de imunitate la rubeolă, sau au fost născute înainte de 1957. Persoanele care prezintă un rezultat serologic „echivoc” trebuie să fie considerate predispuse la rubeolă. Deși numai o doză de vaccin care conține rubeolă este necesară ca dovadă acceptabilă de imunitate la rubeolă, copiii trebuie să primească două doze de vaccin MMR conform programului de vaccinare periodică din copilărie.
Priorix este un vaccin folosit pentru prevenirea a 3 boli:
• Rujeola
Rujeola este o boală infecţioasă determinată de un virus. Se transmite prin respiraţie, inhalând picăturile de salivă răspândite în aer de persoanele infectate. Principalele semne ale acestei boli sunt erupţie pe piele, nas înfundat şi febră. Anumite persoane pot avea şi alte simptome cum ar fi infecţii ale urechii, infecţii ale plămânului, cum ar fi bronşită sau pneumonie şi convulsii. Rujeola poate fi letală. Aceste efecte sunt mai întâlnite la copiii subnutriţi sau la cei bolnavi.
• Oreionul
Oreionul este o boală infecţioasă determinată de asemenea de un virus. Acesta se transmite prin respiraţie, inhalând picăturile de salivă răspândite în aer de persoanele infectate. Principalul simptom este umflarea glandelor care produc saliva, şi care se găsesc aproape de urechi, câte una de fiecare parte a feţei, în zona obrajilor. Umflarea acestor glande poate fi de o singură parte sau de ambele părţi ale feţei în zona obrajilor. Unele persoane pot avea de asemenea inflamaţii ale pancreasului, ovarelor sau testiculelor, care uneori pot determina în cursul vieţii probleme de fertilitate, meningite şi surditate, care pot continua şi după ce boala s-a vindecat.
• Rubeola
Rubeola este de asemenea o boală infecţioasă determinată de un virus. Principalele semne de rubeolă sunt erupţia pe piele şi inflamarea ganglionilor. Dacă femeile însărcinate contractează rubeola în primele 12 săptămâni de sarcină, pot să apară malformaţii ale fătului în nouă cazuri din zece. Aceste malformaţii includ handicap mental, orbire, surditate, afecţiuni ale inimii.
Cum acţionează vaccinul?
Priorix conţine forme vii, atenuate, ale virusurilor rujeolic, urlian, rubeolic. Când unei persoane i se administrează vaccinul, sistemul imunitar (apărarea naturală a organismului) va fabrica anticorpi împotriva virusurilor rujeolic, urlian şi rubeolic. Aceşti anticorpi protejează împotriva rujeolei, oreionului şi a rubeolei.
Sarcina
Dacă sunteţi gravidă, rămâneţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, Priorix nu trebuie administrat.
Cum se administrează Priorix?
Adolescenţi şi adulţi
Priorix poate fi, de asemenea, administrat adolescenţilor sau adulţilor dacă se crede sau se ştie că nu sunt protejaţi împotriva oricăreia sau a asocierilor dintre rubeolă, oreion sau rujeolă. Medicul dumneavoastră sau asistenta vă vor sfătui dacă este cazul să fiţi vaccinaţi împotriva acestor infecţii.
Cum se administrează vaccinul?
Priorix este injectat de obicei sub piele (sau în muşchi, ocazional) şi în mod normal în braţ. Medicul dumneavoastră sau asistenta pot şterge pielea cu alcool sau cu altă substanţă dezinfectantă şi va lăsa pielea să se usuce înainte de a face injecţia.
Medicul dumneavoastră sau asistenta vor avea grijă ca vaccinul să nu fie injectat într-un vas de sânge.
Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, inclusiv vaccinurile şi Priorix poate avea reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Ca în cazul tuturor medicamentelor injectabile, există un risc extrem de mic (la mai puţin de o administrare cu Priorix dintr-o mie) de reacţii alergice.
Semnele de reacţii alergice pot include:
• erupţii ale pielii, locale sau generalizate,
• umflarea ochilor sau a feţei,
• dificultăţi în respiraţie sau la înghiţire, care pot duce la colaps.
Dacă apar aceste simptome, contactaţi urgent medicul.