10 February 2015

Marea Britanie aprobă conceperea copiilor cu trei părinți

“Joaca de-a Dumnezeu” este menirea medicinei. Fiecare operație cezariană sau tratament pentru cancer reprezintă o încercare de a interfera cu cursul natural al evenimentelor în beneficiul pacientului. Acesta este motivul pentru care parlamentarii din Marea Britanie au convenit pe data de 3 februarie ca Marea Britanie să devină prima țară din lume care să permită crearea copiilor cu material genetic de la trei persoane, în loc de două.

Procedând astfel, ei speră să aline suferințe teribile. Defectele de mitocondrii – micile surse de energie din interiorul celulelor – afectează un copil din 6500, 100 pe an în Marea Britanie. Cele mai multe sarcini rezultate ca urmare a acestor defecte mitocondriale au rezultate fatale. Astfel că oamenii de știință speră să le prevină încă de la concepție, prin transferul nucleului sănătos al unei celule cu mitocondriile deteriorate în corpul unei celule cu mitocondrii ce funcționează normal.

Procedura nu este încă permisă în nicio altă țară din lume, în parte pentru că este nouă și netestată pe oameni dar și datorită opoziției pe care o inspiră adesea medicina reproductivă. Mitocondria conține ADN, așadar orice copil născut în urma unei astfel de proceduri va moșteni gene de la trei personae.