16 December 2018

Primul bebeluș născut dintr-un uter transplantat de la o mamă decedată

O fetiță sănătoasă a fost născută dintr-un uter transplantat de la o persoană decedată.

Operația de transplant de 10 ore – și mai târziu tratamentul de fertilitate – a avut loc în São Paulo, Brazilia, în 2016. Mama, în vârstă de 32 de ani, s-a născut fără uter.
 
Premieră medicală

Au mai existat anterior 39 de transplanturi de uter de la un donator viu, inclusiv mame ce își donau uterul fiicelor, ce au rezultat cu nașterea a 11 copii.

Însă cele 10 încercări anterioare de transplant de uter de la o persoană decedată fie nu au reușit, fie au dus la avort spontan.

În acest caz, așa cum este menționat în revista medicală The Lancet, uterul a aparținut unei mame cu trei copii de peste 40 de ani, care a murit în urma unei hemoragii cerebrale.

Cea care a beneficiat de acest transplant suferă de sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser, care afectează aproximativ una din 4500 de femei și are ca rezultat formarea necorespunzătoare a vaginului și uterului.

Cu toate acestea, ovarele ei funcționau perfect normal. Iar medicii au reușit să recolteze ovocite, să le fertilizeze cu sperma tatălui și să le congeleze.

I-au fost administrate medicamente care i-au slăbit sistemul imunitar pentru a preveni respingerea organului transplantat.
 

Punct de reper în lumea medicală

Șase săptămâni mai târziu, ea a început să aibă cicluri menstruale.

După șapte luni, ovocitele fertilizate au fost implantate.

Și, după o sarcină normală, la data de 15 decembrie 2017 s-a născut un bebeluș de 2,5 kg prin operație cezariană.

“Primele transplanturi de uter de la donatorii vii au reprezentat un punct de reper medical, crescând posibilitatea de a naște pentru multe femei infertile, prin accesul la donatori potriviți și la facilitățile medicale necesare.” a declarat dr. Dani Ejzenberg, de la Spitalul das Clínicas din São Paulo

Cu toate acestea, necesitatea unui donator în viață este o limitare majoră, deoarece donatorii sunt rari, de obicei fiind dispuși să facă acest lucru doar pentru membrii familiei sau prieteni apropiați.

Dr. Srdjan Saso, de la Imperial College din Londra, a declarat că rezultatele au fost “extrem de emoționante”.

“Acest lucru permite utilizarea unei populații mai mari de potențiali donatori, implică costuri mai mici și elimină riscurile chirurgicale ale donatorilor vii”.

26683858163_bdf8c6dd94_k