Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin sunt datorate infecției cu HPV, astfel cunoașterea statusului HPV al femeii este un pas important în definirea riscului de cancer de col uterin.

Virusul care provoacă infecția este denumit știintific Human Papilloma Virus și recunoscut sub prescurtarea HPV. În total, există peste 100 de rădăcini ale virusului, fiecare în parte comportându-se diferit.

Există tipuri de HPV care implică sau determină dezvoltarea cancerului cervical, precum și a altor tipuri de cancer. Virusul papilomatozei umane (HPV) infectează atât celulele epiteliale tegumentare cât și celulele mucoaselor (bucală, faringiană, uretrală, vaginală, anală). Însă, majoritatea persoanelor care contactează această infecție reușesc să o eradice cu ajutorul medicației, fără să rămână cu sechele. Totuși, este bine de știut că, cu cât virusul persistă în organism, cu atât este mai ridicat riscul ulterior de a dezvolta cancer cervical sau anal.

Riscul de infecție cu HPV este de aproximativ 80% în rândul femeilor active sexual, iar 50% dintre acestea prezintă tipuri HPV ce pot duce la apariția cancerului de col uterin sau laringian. Bărbații pot transmite infecția cu HPV prin contact sexual multiplu, ei pot prezenta papiloame, dar nu dezvoltă cancer.

La femei, infecția cu HPV se manifestă sub forma unor papiloame (negi), leziuni superficiale sau profunde ale colului uterin. Tractul genital este principalul rezervor al infecțiilor mucoase. Leziunile genitale sunt cele mai frecvente și pot fi sursa transmiterii virusului prin contact sexual. Un tract genital cu leziuni poate fi afectat ulterior de infertilitate datorată modificărilor locale (col uterin), improprii dezvoltării unei sarcini normale, sănătoase.

Căi de transmitere:
• Sexuală – indiferent de forma de sex – cea mai frecventă.
• Prin intermediul obiectelor contaminate – puțin frecventă.
• Transmitere verticală – de la mamă la făt.

Metoda cea mai des utilizată pentru a semnala infecția cu HPV este examenul colposcopic (vizualizarea colului uterin), împreună cu efectuarea unui test Papanicolau. Medicul ginecolog poate observa/ suspecta o modificare precanceroasă sau chiar canceroasă la nivelul colului uterin.

La femei, pentru realizarea analizei, se prelevează de la nivelul leziunii suspecte o probă sau exudat laringian. La bărbați se prelevează secreție uretrală de către medicul urolog sau exudat laringian de către asistentă.

Un control la timp, înseamnă o viață mai lungă! Cancerul de col uterin este forma de cancer care poate fi cel mai ușor prevenită.

Inapoi la COLPOSCOPIE