Colposcopia, o modalitate utilă în depistarea modificărilor precanceroase și canceroase ale vulvei, vaginului și colului uterin.

Colposcopia este o modalitate de examinare a colului uterin, precum și a vaginului, cu ajutorul unui colposcop (instrument asemănător microscopului, având o sursă de lumină și lentile care măresc de până la 25 de ori).

Utilizând colposcopul, colul este examinat îndeaproape, depistându-se leziunile precanceroase ale colului, precum și cancerul de col în stadiu incipient.

Colposcopia durează aproximativ 15 minute și nu necesită anestezie deoarece este complet nedureroasă.

Pentru rezultate cât mai fidele, este recomandat, înainte de colposcopie să nu faceți duș intravaginal, să nu introduceți tampoane, creme vaginale sau medicamente în vagin, să faceți repaus sexual 24h înainte de procedură. Menționați dacă sunteți gravidă sau ați putea fi gravidă.

Colposcopia se face pentru a detecta leziunile precanceroase (displaziile) de col uterin și cancerul de col uterin. Cel mai frecvent, colposcopia este recomandată după un rezultat anormal al testului Papanicolau. Această intervenție poate fi, de asemenea, recomandată în cazul în care aveți sângerări după actul sexual.

Dacă în timpul testului se observă o anormalitate, cum ar fi: vase de sânge anormale, aspecte anormale ale colului uterin, polipi cervicali, veruci genitale, pete albe pe colul uterin, vom discuta despre aceasta și despre deciziile de tratament care trebuie luate.

Este posibil să aveți unele sângerări de până la o săptămână după efectuarea biopsiei. Puteți avea crampe ușoare, puteți resimți durere în vagin și este posibil să aveți o scurgere închisă la culoare timp de 1 – 3 zile. Contactați medicul dumneavoastră în cazul în care sângerarea este foarte abundentă și durează mai mult de 2 săptămâni, aveți dureri de burtă sau în zona pelviană sau dacă observați orice semne de infecție (febră, miros neplăcut sau scurgeri).

În cazul în care colposcopia sau biopsia nu indică de ce frotiul Papanicolau a avut valori anormale, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande și alte investigații (determinarea de HPV).

O colposcopie sau o biopsie nu vă diminuează șansele de a rămâne însărcinată și nici nu vă poate cauza probleme în timpul sarcinii.

Un control la timp, înseamnă o viață mai lungă! Cancerul de col uterin este forma de cancer care poate fi cel mai ușor prevenită.

Inapoi la COLPOSCOPIE