Histeroscopia, una dintre cele mai eficiente și mai puțin invazive metode de diagnostic.

Histeroscopia este o procedură chirurgicală prin care un medic ginecolog folosește un mic instrument numit histeroscop pentru a diagnostica și trata numeroase afecțiuni uterine, inclusiv sângerările anormale. Folosind tehnologia cu fibre optice, histeroscopul transmite imaginea canalului uterin și a cavității uterine pe un monitor, permițând medicului ginecolog să ghideze în mod corespunzător instrumentul în cavitatea endometrială.

Există două tipuri de histeroscopie: histeroscopia diagnostică și histeroscopia operatorie. Histeroscopia diagnostică este utilizată pentru a examina uterul de semne de normalitate sau anormalitate.

Histeroscopia operatorie este utilizată pentru a trata o afecțiune după ce aceasta a fost diagnosticată. Metoda operatorie implică inserarea unui mic instrument denumit histeroscop ce permite ginecologului să efectueze o varietate de proceduri terapeutice. Histeroscopia diagnostică și cea operativă pot fi efectuate împreună sau ca proceduri separate, în funcție de pacient și de natura stării medicale a pacientului.

Deoarece prin histeroscopie uterul rămâne intact, aceasta poate reprezenta în multe cazuri, o alternativă de dorit a histerectomiei (îndepărtarea chirurgicală a uterului), ca un tratament pentru sângerările anormale.

Histeroscopia este cel mai frecvent utilizată pentru a diagnostica și trata metroragiile (sângerările vaginale survenite în alte perioade decât cea a fluxului menstrual normal). Deși aceste tulburări pot fi rezultatul unui dezechilibru hormonal, ele mai pot fi cauzate și de tumorile benigne, cum ar fi tumorile fibroase sau polipii.

Alte tipuri de probleme care pot fi diagnosticate sau tratate prin histeroscopie includ infertilitatea, cauzată de blocaje sau adeziuni uterine (benzi de țesut cicatricial) lângă deschiderile trompelor uterine sau alte tulburări, ciclul menstrual anormal de dureros, sângerările post-menopauză, ciclul menstrual neregulat sau cel neobișnuit de puțin cantitativ, anomaliile uterine, inclusiv sept uterin (partiție anormală sau bandă de țesut în uter), avorturile spontane recurente, durerea pelvină, îndepărtarea de dispozitive intrauterine (DIU) și eliminarea fibroamelor mici sau a polipilor.

În cele mai multe cazuri, histeroscopia se face în ambulatoriul de chirurgie al spitalului, într-un centru chirurgical recomandat de către medic sau în cabinetul medicului ginecolog. Sunt rare cazurile în care pacientul este spitalizat peste noapte.

Printre avantajele acestei proceduri se numără faptul că este o tehnică minim invazivă, durata intervenției este mică, nu implică durere și nu necesită spitalizare.

Fiecare femeie trebuie să meargă la un medic ginecolog pentru un control o dată pe an, recomandarea noastră o dată la șase luni.

Inapoi la GINECOLOGIE