Să lăsăm deopartea gândurile neplăcute, și să discutăm despre primul consult ginecologic. Cu cât știi mai multe, cu atât este mai ușor.

E bine să mergi la un consult ginecologic cel puțin o dată pe an, recomandarea noastră o dată la 6 luni. Chiar dacă nu te doare nimic, pentru că pot apărea probleme care nu dor. E bine ca medicul tău să vadă cum sunt analizele tale, cum te simți de fapt chiar și atunci când nu simți nimic în neregulă.

Atunci când știi la ce să te aștepți, primul consult ginecologic este mai puțin stresant. Pe lângă oportunitatea de a descoperi și trata afecțiunile în stadii incipiente, acest consult te învăța și cum să-ți menții sănătatea sexuală.

Medicii spun că fiecare adolescentă trebuie sa meargă la un prim consult ginecologic după 18 ani sau oricând după 12 – 13 ani (dupa apariția primei menstruații) – în cazul în care are probleme ginecologice sau dacă și-a început deja viața sexuală.

Ideal ar fi ca orice adolescentă care dorește să-și înceapă viața sexuală să nu facă acest pas înainte de a purta o discuție cu un doctor ginecolog (sau o doamnă doctor – dacă acest lucru o face să se simtă mai confortabil). Pe lângă sfaturile legate de contracepție (pentru evitarea unei eventuale sarcini nedorite), mai trebuie să afle și despre pericolul real pe care bolile cu transmitere sexuală îl reprezintă în zilele noastre și mai ales la această vârstă.

Controlul ginecologic nu constă doar în examenul pelvian și examinarea sânilor, ci are și o parte introductivă în care vom schița un istoric medical. Adică vom dori să aflăm câteva lucruri care să ne orienteze asupra cazului: vârsta la care a venit prima oara menstruația, care este data ultimei menstruații, dacă există cicluri regulate și cât durează în medie, dacă există mici sângerări și între perioadele menstruale, dacă a început viața sexuală și ce metode contraceptive se folosesc, dacă există dureri în timpul contactului sexual sau simptome gen mâncărime, roșeață sau secreție vaginală, dacă există alte probleme de sănătate, dacă pacienta fumează, bea sau ia medicamente. Este important ca adolescenta să raspundă cu sinceritate la aceste întrebări. Dacă la consult pe adolescentă este însoțită fie de mamă, fie de o prietenă și nu se simte confortabil să vorbească în prezența lor, ele pot fi rugate să aștepte afară.

Fiecare femeie trebuie să meargă la un medic ginecolog pentru un control o dată pe an, recomandarea noastră o dată la șase luni.

Inapoi la GINECOLOGIE