Infertilitatea apare la vârste diferite, are cauze diferite, dar în toate cazurile naște dezamăgire și tristețe.

Infertilitatea apare la vârste diferite, are cauze diferite, dar în toate cazurile naște dezamăgire și tristețe. Infertilitatea poate fi atât de factor feminin, cât și de factor masculin. Una dintre tipurile de infertilitate feminină este infertilitatea de cauză tubară.

 

Infertilitatea de factor tubar, după cum indică și denumirea sa, este o infertilitate dată de afecțiuni ale trompelor uterine, reprezentând 25-30% din cazurile de infertilitate. Acest tip de infertilitate este cauzată de boli, obstrucții, leziuni, cicatrici, malformații congenitale sau alți factori ce împiedică pătrunderea în uter prin trompele uterine a unui ovul fertilizat, împiedicând o sarcină normală.

 

Cea mai frecventă cauză a acestui tip de infertilitate este constituită de infecțiile pelvine, cea mai comună dintre ele fiind boala inflamatorie pelvină sau anexita. Aceasta este cauzată la rândul ei de infecții cu transmitere sexuală precum chlamydia sau gonoreea.

 

Endometrioza este și ea o cauză frecventă pentru infertilitatea tubară, fiind printre afecțiunile pe care le caută medicii în diagnosticarea bolii, întrucât determină blocarea totală sau parțială a trompelor uterine.

 

Cicatricile, aderențele pe trompele uterine sau orice alte leziuni cauzate de intervenții chirurgicale abdominale pot constitui alte cauze ale acestui tip de infertilitate.

 

În procesul de diagnosticare, medicii recurg la histerosalpingografie sau laparoscopie. O dată ce a fost stabilit diagnosticul, se va alege și modalitatea de tratament adecvată, în funcție de particularitățile și severitatea fiecărui caz în parte: intervenția chirurgicală sau fertilizarea in vitro. Dacă problemele diagnosticate la nivelul trompelor uterine pot fi remediate prin chirurgie (îndepărtarea aderențelor, a țesuturilor ce împiedică permeabilitatea trompelor), se va recurge la o intervenție chirurgicală. În cazul în care nu se poate interveni chirurgical pentru a corecta cauzele ce au dus la infertilitate, fertilizarea in vitro reprezintă opțiunea de a putea concepe un copil.

Infertilitatea, o problemă actuală ce afectează din ce în ce mai multe cupluri, poate fi definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după un an de contact sexual regulat și neprotejat.

Inapoi la INFERTILITATE