Tot mai multe cupluri se confruntă cu problema infertilității. Cauzele incapacității de a concepe copii pot fi atât feminine, cât și masculine.

Multe dintre cuplurile ce își doresc să conceapă un copil nu reușesc să facă acest lucru pentru o perioadă îndelungată de timp. Incapacitatea de a concepe un copil după 1 an de contact sexual neprotejat este definită medical ca infertilitate. Infertilitatea poate fi de cauză masculină, de cauză feminină sau de cauză necunoscută. Una dintre cele mai frecvente tipuri de infertilitate de cauză feminină este infertilitatea anovulatorie.

 

Anovulația reprezintă de fapt lipsa ovulației. Ovulația este fenomenul prin care ovarul eliberează un ovul ajuns la maturitate, acesta fiind împins prin trompa uterină și pregătită pentru a fi fertilizat. Procesul este controlat de hipotalamus, rolul acestuia fiind esențial, întrucât este cel care secretă hormonul luteinizant (LH) și hormonul de stimulare foliculară (FSH), hormoni ce activează procesul ovulației.

 

Anovulația poate fi de două feluri: continuă, dată cel mai frecvent de sindromul ovarelor polichistice sau alte dezechilibre hormonale și temporară, creată pe fond de stres sau în perioada alăptării.

 

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) reprezintă cea mai frecventă afecțiune endocrinologică ce apare în cazul femeilor aflate la vârsta reproductivă. Sindromul ovarelor polichistice se caracterizează prin ciclu menstrual neregulat sau secreție în exces de hormoni androgeni (în principal testosteron, dar nu numai).

 

Alte cauze includ nivelele sanguine crescute ale hormonului prolactină care blochează ovulația, stresul sau anxietatea excesivă, epuizarea fizică extremă, scăderea considerabilă în greutate (mai mult de 15% din greutatea totală), tulburările de comportament alimentar precum anorexia și bulimia.

 

Tratamentul anovulației este menit sa restabilească ovulația normală. Astfel, se poate urmări creșterea, respectiv scăderea în greutate, reducerea intensității efortului fizic (la atlete) și recomandarea de medicamente menite să regleze ciclul menstrual.

Infertilitatea, o problemă actuală ce afectează din ce în ce mai multe cupluri, poate fi definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după un an de contact sexual regulat și neprotejat.

Inapoi la INFERTILITATE