TRATAMENTUL INFERTILITĂȚII
Pentru unele cupluri, dorința de a avea copii, expresia iubirii dintre un bărbat și o femeie, este cel mai important capitol din viața lor, iar când acestei dorințe i se contrapune problema infertilității, rezultatul este unul dureros.
Dar îndrumate și consiliate de medici de specialitate, pentru aceste cupluri există posibilitatea ca această dorință să își găsească materializarea.
Medicația pentru fertilitate joacă un rol important și vă poate ajuta, dacă în urma investigațiilor stabilim că nu ovulați în mod normal.
Printre cele mai uzuale medicamente recomandate în acest caz se numără citratul de clomifen, cunoscut și sub numele de Clamid, recomandat în cazul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice sau alte probleme de ovulație. Dacă după șase luni de administrare de clomifen, sarcina întârzie să apară, următorul pas recomandat sunt injecțiile cu hormoni de fertilitate. Există o gamă largă de medicamente hormonale disponibile, eficiente în stimularea ovulației (Pergonal, Folistim), și toate cresc posibilitatea unei sarcini multiple.
Unele femei au probleme în a rămâne însărcinate deoarece un țesut cicatricial împiedică ovulul să ajungă în trompele uterine. Aceste cicatrici pot fi cauzate de endometrioză, infecții pelvine anterioare sau intervenții chirurgicale anterioare. Prin intermediul chirurgiei laparoscopice, se poate elimina acest țesut cicatricial din tractul reproductiv, sporind astfel șansele de a rămâne însărcinată.
Inseminarea intrauterină (IUI) este o opțiune populară pentru o gamă largă de probleme de fertilitate, și constă în plasarea spermei direct în uter în perioada în care femeia este la ovulație.
Aceasta procedură reduce distanța pe care spermatozoizii trebuie să o parcurgă pentru a putea ajunge la ovul. Inseminarea intrauterină este adesea folosită în combinație cu medicamente ce stimulează ovulația. În caz de infertilitate masculină, inseminarea intrauterină se poate face cu spermă de la un donor, o procedură cu o rată mare de succes în cazul femeilor fertile.
Fertilizarea in vitro (FIV) readuce speranța, atunci când alte tratamente de infertilitate nu au succes. Prin FIV sunt eliminate orice bariere între ovul și spermatozoid, întâlnirea lor având loc într-o eprubetă în laborator. Apoi ovulele fecundate (Embrionii) sunt implantate în interiorul uterului. Deși un ciclu de FIV poate fi neplăcut (implicând și o serie de tratamente hormonale anterioare) și costisitor, rata de succes a acestei proceduri de reproducere umană asistată este în continuă creștere.
În prezent, majoritatea ciclurilor de FIV se realizează cu Injectare Intracitoplasmatică a Spermatozoizilor (ICSI). Când cantitatea de spermă a unui bărbat este extrem de redusă iar spermatozoizii au o motilitate deficitară, aceștia nu pot fertiliza un ovul fără ajutor. În aceste cazuri, prin intermediul procedurii denumite injectare intracitoplasmatică a spermatozoizilor (ICSI) un singur spermatozoid este introdus într-un ovul. Embrionii rezultați sunt apoi implantați în uter, prin procedura normală de fertilizare in vitro.
Infertilitatea, o problemă actuală ce afectează din ce în ce mai multe cupluri, poate fi definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după un an de contact sexual regulat și neprotejat.