Medicii noștri te vor ghida și îți vor explica tot ce trebuie să știi despre sarcina multiplă și cum să eviți complicațiile care aplanează asupra ei.

Ideea de a avea gemeni sau chiar tripleţi poate fi o perspectivă interesantă, şi şansa de a începe astfel o familie poate suna atrăgător pentru cuplurile care se luptă cu infertilitatea. Sarcina multiplă este o sarcină care include mai mult de un fetus și este mult mai răspândită în prezent decât în trecut.

Oricât de atractivă și eficientă poate suna o sarcină multiplă, pot exista riscuri semnificative asociate cu conceperea, naşterea și creșterea mai multor copii.

Există două tipuri de gemeni: identici și diferiți. Gemenii identici (sau monozigoți) apar atunci când se divide un singur ovul fertilizat (mono = unul, zigot = ou fertilizat). Embrionii care rezultă sunt de același sex si sunt identici din punct de vedere genetic. Cele mai multe sarcini sunt de gemeni, dar foarte rar, pot rezulta și tripleți. Gemenii monozigoți împart placenta și un număr mic de astfel de gemeni împart chiar și sacul amniotic. Gemenii diferiți se formează atunci când ovule separate sunt fecundate de spermatozoizi separați. Atunci când sunt doi embrioni gemenii sunt dizigoți (di = doi), iar când sunt trei embrioni, trizigoți (tri = trei). Acești gemeni nu sunt identici genetic, și pot avea același sex sau pot fi de sex diferit. Acesta este tipul de sarcină multiplă care rezultă, de cele mai multe ori, în urma tratamentelor de infertilitate și a procedurilor de reproducere asistată.

În mod normal, gemenii apar în aproximativ una din 250 de sarcini, tripleții în aproximativ una din 10.000 de sarcini, iar cvadrupleții în aproximativ una din 700.000 de sarcini. Principalul factor care crește șansele de a avea o sarcină multiplă este utilizarea de tratamente de infertilitate, dar există și alți factori.
Rasa, vârsta, și ereditatea influențează șansele unei femei de a avea gemeni dizigoți, dar nu gemeni identici. Infertilitatea crește riscul de a avea gemeni, atât identici cât și dizigoți.

Sarcina multiplă este mai frecventă la femei aflate sub tratament cu medicamente de fertilitate pentru a induce ovulația sau superovulația. Procedurile tehnicilor de reproducere asistată (ART), cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV) contribuie, de asemenea, la rata de nașteri multiple. Riscul de sarcină multiplă crește odată cu numărul de embrioni transferați.

Riscurile pentru mamă și nou-născuți cresc cu fiecare fetus adăugat. Copii rezultați dintr-un fetus în uter, se nasc de obicei la 37-42 săptămâni de la data ultimei menstruații. Sarcinile multiple, pe de altă parte, aproape întotdeauna mai devreme. Pe măsură ce numărul de fetuși crește, durata preconizată a sarcinii scade. Media este de 35 săptămâni pentru gemeni, 33 de săptămâni de tripleti, și 30 săptămâni pentru cvadrupleți …. toate fiind nașteri premature.

Nașterea prematură reprezintă una dintre cele mai mari riscuri ale unei sarcini multiple. Aproape 60% din gemeni se nasc prematur, în comparație cu aproximativ 10% din sarcinile cu un singur făt. Peste 90% din sarcinile cu tripleți și alte sarcini cu mai mulți feți se nasc prematur.

Riscul crescut de naștere prematură asociat cu sarcina multiplă înseamnă că șansele de a naște prematur sunt mai mari. Dat fiind acest lucru, ar trebui ca fiecare părinte să cunoască riscul crescut de complicații grave sau deces timpuriu în cazul nou-născuților prematuri. În cazul unui copil prematur este posibil ca plămânii, creierul, sistemul circulator, sistemul digestiv și ochii să nu fie pe deplin dezvoltate.

Greutatea la naștere este o altă provocare pentru copiii născuți din sarcini multiple. Peste jumătate din gemeni se nasc cu o greutate mai mică de 2500 de grame, care este considerată o greutate mică la naștere.
În ciuda acestor cifre, este important de reținut că marea majoritate a copiilor rezultați din sarcini multiple supraviețuiesc. Mai mult decât atât, în comparație cu nou-născuții unici cu aceeași greutate la naștere, nu există nici o creștere semnificativă a incidenței bolilor cronice pulmonare sau cerebrale, oculare, sau a problemelor gastro-intestinale în cazul nou-născuților din sarcini multiple.

Obiectivul tratamentelor de infertilitate este nașterea unui copil sănătos. Deoarece sarcinile multiple și complicațiile acestora reprezintă un risc inevitabil al tratamentelor de fertilitate, educația cu privire la aceste riscuri este esențială înainte de tratament. În cazul unui procent mic de pacienți, prin acest tip de tratament rezultă o sarcină multiplă, ce poate supune mama și copiii unui risc crescut. În cele din urmă, prevenirea este cheia pentru reducerea riscului de sarcini multiple.

Se recomandă o discuție detaliată cu medicul dumneavoastră, astfel încât să înțelegeți aceste riscuri înainte de tratament.

Este nevoie de două celule pentru a forma o nouă viață… două celule și o minune …

Inapoi la OBSTETRICĂ