Translucența nucală, un marker ecografic util în formularea diagnosticului de sindrom Down sau alte anomalii congenitale.

Ai reușit să îți împlinești un vis, acela de a rămâne însărcinată, acum trebuie să te asiguri că puiul pe care îl ai în burtă este și sănătos. Pentru aceasta, medicul ce îți monitorizează sarcina îți va recomanda un set de analize, precum și ecografii, acestea reprezentând cea mai importantă metodă de vizualizare a fătului în interiorul cavității uterine.

Sindromul Down şi sindromul Edwards sunt două dintre cele mai frecvente anomalii cromozomiale, având incidenţă de 1/700 şi respectiv 1/6000 nou-născuţi. Persoanele cu sindrom Down prezintă grade variabile de întârziere mentală şi multiple afecţiuni, în special la nivel cardiovascular. Copiii cu sindrom Edwards mor în primele luni de viaţă din cauza defectelor congenitale multiple.
Deşi riscul de a avea un copil afectat creşte cu vârsta maternă, trebuie menţionat că aproximativ 80% dintre feţii cu sindrom Down provin de la gravidele sub 35 ani.

Testul combinat constă în măsurarea ecografică a translucenţei nucale şi în determinarea nivelurilor a doi markeri serici (free ß-hCG şi PAPP-A) prezenţi în sângele matern.

Translucenţa nucală (NT) este un marker ecografic ce măsoară spaţiul translucid al regiunii cefei fătului, cuprins între tegument şi coloana vertebrală cervicală. Măsurarea translucenţei nucale se efectuează între săptămânile 11 – 14 de sarcină, acest marker fiind irelevant după săptămâna 14 de sarcină.

Ecografia pentru măsurarea translucenței nucale ajută la detectarea și estimarea riscurilor de anomalii congenitale la făt. Nu este un motiv de îngrijorare, ci ocazia de a ști cu siguranță că totul este în regulă cu bebelușul tău.

În afara detectării anomaliilor fetale, această ecografie are și alte beneficii cum ar fi:
– stabilirea cu exactitate a termenului sarcinii
– diagnosticarea sarcinilor multiple
– diagnosticarea unei sarcini oprite din evoluție.

Este nevoie de două celule pentru a forma o nouă viață… două celule și o minune …

Inapoi la OBSTETRICĂ