MORFOLOGIA FETALĂ
În formarea oricărui organism uman pot să apară erori, defecte, ducând la apariția malformațiilor congenitale, înnăscute. Unele dintre acestea sunt suficient de grave încât să nu permită supraviețuirea, altele sunt corectabile pe cale chirurgicală sau necesită un tratament oarecare, în timp ce unele sunt malformații ușoare, ce afectează în mică măsură calitatea vieții individului respectiv. O bună parte dintre aceste situații pot fi detectate încă din trimestrul al doilea de sarcină, în special cele severe, prin intermediul morfologiei fetale.
Această ecografie pentru depistare de malformații fetale este o ecografie ce cuprinde examinarea fiecărei părți a fătului. Ea se realizează între săptămâna 20 și 24 de sarcină, o astfel de ecografie fiind absolut esențială pentru aprecierea stării de sănătate a copilului tău. Se acordă atenție specială creierului, feței, coloanei vertebrate, inimii, stomacului, rinichilor, intestinelor și membrelor fetale.
Morfologia fetală poate să determine creșterea și starea de sănătate a fătului prin:
– măsuratori ale cutiei craniene fetale, ale abdomenului și a coapsei, cât și o estimare a greutății fătului
– examinări ale mișcărilor fătului
– evaluarea poziției placentei și a aspectului acesteia
– măsuratori ale cantității de lichid amniotic
– evaluări ale fluxului sanguin către placentă și făt prin echografie Doppler color.
Acest tip de ecografie durează în jur de 30-45 de minute, este non-invazivă și nu prezintă niciun risc pentru bebe, pentru că nu folosește raze X (radiații ionizante), ca în cazul radiografiei sau tomografiei.
Ecografia poate fi realizată cu sonde 3D sau 4D, diferența constând în faptul că, în timp ce prima oferă doar o fotografie tridimensională a fătului, a doua surprinde, în aceeași variantă tridimensională, și mișcările lui în timp real.
În ecografia de morfologie de trimestrul la doilea se pot depista afecțiuni și malformații ale: inimii, rinichilor, burticii (abdomenului și toracelui), plămânilor, placentei și lichidului amniotic. Pot fi depistate și anomaliile apărute la nivel cranian și se mai pot furniza date cu privire la greutate, sex, poziție, vârstă gestațională etc.
Este nevoie de două celule pentru a forma o nouă viață… două celule și o minune …