18 August 2020

Și bărbații au un ceas biologic – de ce se pune accent doar pe fertilitatea femeilor?

În fiecare an, până în momentul nașterii unui copil, femeilor de peste 25 de ani li se reamintește constant de importanța ceasului biologic de către prietenii, rude, uneori chiar și străini. Sfatul nesolicitat variază de la: „Timpul trece” sau „Când te gândești să faci un copil” la „Nu e bine să se întâmple nici prea târziu”.
 
Societatea presupune că toate femeile își doresc copii și s-a format acest mit conform căreia fertilitatea femeilor este întotdeauna problema. Predomină stereotipul domnișoarei sterile, dar cuvintele „bărbat” și „infertil” sunt extrem de rar asociate. Contrar opiniei populare însă, studiile arată că aproximativ jumătate din toate cazurile de infertilitate sunt cauzate de probleme ale partenerului de sex masculin.
 
Un studiu recent a confirmat faptul că și bărbații au schimbări fiziologice după o anumită vârstă, ceea ce poate reduce șansa unui cuplu de a concepe un copil. Cercetătorii de la Women’s Health Institute de la Universitatea Rutgers au descoperit că bărbaților trecuți de vârsta de 45 de ani le-a fost mult mai dificil să conceapă un copil, chiar dacă femeia era mult mai tânără.
 
Tot prin acest studiu s-a descoperit că bărbații peste 45 de ani pot crește riscul partenerei pentru complicații în sarcină, cum ar fi pre-eclampsia, diabetul gestațional, nașterea prematură, putând să crească și probabilitatea unui copil cu greutate sub medie sau cu boli cardiace congenitale.
 
Bebelușii născuți din tați mai în vârstă au trecut prin episoade de convulsii cu o incidență mai mare și, pe măsură ce s-au maturizat, s-a descoperit că au o probabilitate crescută de cancer, tulburări psihice, cognitive și chiar autism. Pe scurt, dovezile arată că și bărbații dețin un ceas biologic – dar de ce nu se vorbește despre asta?
 
Predilecția genului feminin în discursul public legat de sarcină și fertilitate este clară și are un impact notabil asupra calității asistenței medicale pe care femeile o primesc în ceea ce privește planificarea, obținerea sau pierderea unei sarcini.

andrew-wolff-RlNm0aQ5QlE-unsplash (1) (1)