18 May 2018

Un pas înainte în înțelegerea cauzelor sindromului ovarelor polichistice

 
O cauză comună a infertilității feminine – sindromul ovarelor polichistice (SOP) – se poate datora unui dezechilibru hormonal dinaintea nașterii, după cum au descoperit cercetătorii din domeniul medical.
 
Care sunt veștile bune

Această boală a fost vindecată în cazul cobailor de laborator și în cursul acestui an urmează să înceapă un studiu clinic pe subiecți umani, după cum au declarat reprezentanții New Scientist.

Sindromul ovarelor polichistice afectează una din cinci femei în întreaga lume.

Fiind o disfuncție ovariană, afectează modalitatea de funcționare a ovarelor unei femei iar simptomele sale includ menstruații neregulate și dificultatea de a rămâne însărcinată.

“Este de departe cea mai frecventă afecțiune hormonală ce afectează femeile de vârstă reproductivă, însă nu a beneficiat de foarte multă atenție”, a declarat Robert Norman de la Universitatea din Adelaide, Australia.
 
Ce este SOP?

Simptomele sindromului ovarelor polichistice includ:
● Menstruații neregulate sau lipsa menstruației, ceea ce echivalează cu lipsa ovulației
● Dificultatea de a ramâne însărcinată și chiar infertilitate
● Creștere excesivă a părului pe față, abdomen, piept sau spate,acnee, piele grasa datorată excesului de androgeni
● Creștere în greutate

Cu toate acestea, mai mult de jumătate din femeile afectate de SOP nu au niciun simptom.
 
Ce au descoperit cercetătorii

Cercetătorii de la Institutul Național Francez de Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm) au descoperit că sindromul poate fi declanșat înainte de naștere prin expunerea excesivă în uter la un hormon denumit hormon anti-mullerian (AMH).

Deoarece este recunoscut faptul că acest sindrom al ovarelor polichistice este genetic, au vrut să testeze ideea conform căreia dezechilibrul acesta în timpul sarcinii ar putea induce aceeași problema fatului de sex feminin .

Astfel, au injectat AMH cobailor de laborator femele gestante, și pe măsură ce puii creșteau, au descoperit din ce în ce mai multe simptome ale acestui sindrom la aceștia, inclusiv ovulație rară și dificultăți de a obține o nouă gestație.

Excesul acestui hormon părea să suprastimuleze acele celule ale creierului ce cresc nivelul de testosteron.

După tratamentul cu un medicament folosit în FIV pentru a controla hormonii feminini, cobaii nu au mai manifestat simptome ale sindromului ovarelor polichistice.

“Aceasta ar putea fi o strategie atractivă pentru a restablili ovulația și în cele din urmă pentru a crește rata de sarcini la femei”, a declarat Paolo Giacobini, coordonatorul acestei cercetări în cadrul Inserm.

Sursă articol: bbc.com

women-1898499_1920