INFERTILITATEA IDIOPATICĂ
Infertilitatea este un diagnostic greu de acceptat, sinonim cu frustrări, anxietate și depresie, un început în procesul de stabilire a unei cauze ce determină această infertilitate.
Mai dificil este atunci când diagnosticul este infertilitatea idiopatică (sau de cauză necunoscută), nefiind identificată nicio cauză biologică pentru care un cuplu nu poate concepe un copil. Cum se ajunge la o astfel de infertilitate inexplicabilă? Diagnosticul este unul ce se realizează prin excludere, fiind eliminate toate cauzele medicale cunoscute de infertilitate feminină și masculină.
Studiile medicale au scos în evindență faptul ca procentajul cuplurilor ce sunt diagnosticate cu infertilitate de cauză necunoscută, denumită și infertilitate idiopatică, este unul destul de mare, peste 10%.
Probabilitatea unui diagnostic de infertilitate idiopatică crește la femeile de peste 35 de ani, având o creștere spectaculoasă în rândul femeilor de peste 38 de ani. Acest lucru este determinat de faptul că problemele legate de cantitatea și calitatea ovulelor este semnificativ mai mare. Majoritatea femeilor de peste 40 de ani ce încearcă să conceapă un copil, întâmpină greutăți, iar fertilitatea la femei peste 44 de ani este rară, chiar și în cazurile în care ovulația are loc lunar.
Durata infertilității este și ea deosebit de importantă. Cu cât perioada de infertilitate este mai mare, cu atât sunt mai scăzute șansele cuplului de a concepe pe cale naturală. După 5 ani de infertilitate, un cuplu diagnosticat cu infertilitate idiopatică are șanse mai mici de 10% de a concepe pe cale naturală.
Cu toate acestea, un diagnostic de infertilitate de cauză necunoscută nu este sinonim cu imposibilitatea de a concepe un copil. Datorită tehnicilor de reproducere umană asistată, cupluri cu infertilitate idiopatică au reușit să-și împlinească visul de a deveni părinți prin tehnici de reproducere umană asistată, precum inseminarea intrauterină și fertilizarea in vitro. Inseminarea intrauterină este una dintre soluțiile la care apelează multe dintre cupluri. Cu toate acestea, fertilizarea in vitro rămâne tehnica de reproducere umană asistată cu cel mai mare procent de a produce o sarcină în cazul cuplurilor cu infertilitate de cauză necunoscută.
Infertilitatea, o problemă actuală ce afectează din ce în ce mai multe cupluri, poate fi definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după un an de contact sexual regulat și neprotejat.